- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Vad dricker jag till torsken på Hanö?
Vad dricker jag till torsken på Hanö?

Det självklara valet är för mig är franskt. Då mitt hjärta klappar extra för Chablis blir det mitt första val. Jag hade bunkrat båten med en gammal trotjänare från Laroche, Chablis Saint Martin som jag nu följt i många år. Första gången jag träffade dåvarande ägaren Michel Laroche var 1979 när jag passerade Chablis. Vi var ett gäng studiekamrater från Handelshögskolan som var på väg till franska alperna för skidåkning. Det korta stoppet, i den lite sömniga byn Chablis för att köpa vin, blev utsträckt till två dagar. Det var faktiskt där och då min förälskelse till det fantastiska vinerna från Chablis föddes. Idag är det en livslång relation.
Vi köpte färsk torsk direkt av en fiskare i Nogersunds hamn innan det bar av de korta 3 sjömilen till Hanö. Det blev stekt torsk i rikligt med smör och färskpotatis därtill. Jag avslutade det hela med att hälla över rikligt med perfekt brynt smör över torsken och potatisen. Det var riktigt gott samtidigt som det är en mycket enkel rätt att tillaga.

2016 Chablis Saint Martin, nr 7143, 165 kronor
Jag hade även en ny bekantskap på lut i kölsvinet. Även detta en fransos men från Bordeaux. En vit Bordeaux, en klassisk följeslagare till stekt torsk. Dock inte en av de vanligen så dyra bordeauxvinerna utan ett vin med tilltalande pris. Leta det finns sådana på Systembolaget.
2016 Aubrade Le Prestige, nr 2186, kostar 109 kronor, 750 ml.
Det fina med detta vin är att det har en klassisk touch av vit Bordeaux utan att kosta en förmögenhet. Ja, det är prisvärt som det heter i kvällspressen. Fin syra och lite klassisk stramhet vilket passar så bra till mat. Gott och opretentiöst hel enkelt. Ett perfekt båtvin med andra ord.
Jag önskar alla en fortsatt fin vinsommar.
Anders Levander