- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Tyskland – Mosel till Gravlaxen – S.A Prüm
Tyskland – Mosel till Gravlaxen – S.A Prüm

Tyskland – Mosel till Gravlaxen – S.A Prüm
I vår serie om Tyskland har vi kommit fram till Mosel som är ett av de mest klassiska vinområdena i världen. Går vi tillbaka hundra år i tiden tillhörde de tyska och framförallt viner från Mosel den absoluta vinadeln. Vinerna var oerhört eftertraktade då. Priserna var högre än de främsta Premier Cru slotten i Bordeaux. Det är svårt att tänka sig detta då en Bordeaux Premier Cru kostar många tusentals kronor per butelj idag samtidigt som man får bästa tyska kvaliteten för tre till fyra hundra kronor.
Vår vinsmak har gradvis förändrats under tiden. Förr i tiden var det framförallt söta och halvtorra viner som var i ropet. Idag är de torra vinerna som efterfrågas mer och mer. Vinproducenterna i Tyskland har anammat denna trend och fler viner är torra idag. Dock är Mosel en eftersläntrare i detta avseende med en hel del halvtorra och nästan torra viner. Avskräcks nu inte av denna skrivning. Den höga syran balanserar restsötman på ett föredömligt sätt i vinet. Nu till jul passar moselvinerna perfekt till bland annat gravad lax. Prova det, det är en gastrominsk fullträff menar de flesta när jag serverar denna kombination. Sött och salt i laxen till syra och lätt sötma i vinet sitter som en smäck tycker jag.
Från 2007 benämns området som endast Mosel. Tidigare kallades vinregionen det längre och mer otympliga Mosel-Saar-Ruwer efter floderna som rinner genom det vackra landskapet. Vingårdarna i Mosel klänger sig fast på de branta dalgångarna längs floderna som slingrar sig meanderformat genom det vackra landskaptet. Det är mycket branta vingårdar som kantar Mosel så man har i generationer tvingats till att bygga terrasser för sina vinstockar. Det var sannolikt redan Romarna som tog med sig vinet hit. Området var den nordliga gränsen för imperiet. Det finns en hel del lämningar som vittnar om en lång historik och tradition inom vinodling. När man färdas fram på Autobahn förstår man inte vilket pittoreskt och naturskönt landskap som bara finns ett stenkast bort från vägbanan. Så ett råd till er som kör genom Tyskland – Stanna och se er om. Det är vackert och gastronomin är mycket bra till en billig penning.
Mosel hade en nedgångsperiod under 1970-talet när det slarvades en hel del i vinkällarna och vingårdar planterades på slättlandet med sämre förutsättningar. Kvantitet stod före kvalitet då men detta har man rättat till idag. Tyskland som vinnation tillhör idag med sina cirka 100 000 hektar ett av de bästa i världen. Där Mosel står för cirka 10 procent av landets produktion. Det är framförallt druvan Riesling som är i fokus i Mosel. Vinerna får den typiska karaktären av mineraler, frisk syra och finstämd frukt som gjort Moseldalen så berömt.
En av de klassiska producenterna i området är S.A Prüm som Spring Wine & Spirits (tidigare Spendrups Vin) börjat ta in till Sverige. Under årets stora VDP provning i Wiesbaden, som vi tidigare redogjort för, var vinhustes S.A Prüms , 2013 Wehlener Sonnenuhr GG, riktigt bra. Men det kommer dröja innan vi får se den i Sverige. Men jag har provat igenom sex olika viner som importeras från producenten idag. På grund av tekniska problem finns bara ett vin på BS (man har missat att ange svavelhalten på etiketten översatt till svenska enligt Carl Brix hos importören). Vinet som finns i BS är S.A Prüm Bernkasteler Lay GG från den fina årgången 2009, #78532 för 245 kronor. Det är riktigt prisvärt för ett så bra vin och därtill från en äldre årgång. Detta vin ståtar med den högsta klassificeringen för torra viner GG, Grosses Gewächs. Här får ni en typisk och klassisk mosel av hög kvalitet. Systembolaget har även vissa flaskor kvar från en tidigare importör med 2009 S.A. Prüm Wehlener Sonnenuhr, Kabinett Trocken #72263 som kostar 194 kronor. Jag föredrar dock det förra nämnda vinet Bernkasteler Lay GG som ger lite mer kvalitet och stringens för ytterligare femtio kronor.
En riktig höjdare är 2007 Wehlener Sonnenuhr Alte Reben GG som är mycket bra. Den finns ännu så länge bara i restaurantsortimentet vilket är synd då årgång 2007 är riktigt bra att dricka nu. Även detta vin har den högsta klassificeringen Grosses Gewächs. I restaurangsortimentet finns även ett par bra viner som är billigare som även de har den typiska stilen med mineraler och syra från Mosel. Vi får se om Spring Wine & Spirits fattar mod och erbjuder även dessa viner till oss konsumenter på bolaget.