- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Tyska mästaren 2014 på besök – Philipp Wittmann
Tyska mästaren 2014 på besök – Philipp Wittmann

Tyska mästaren 2014 på besök – Philipp Wittmann
Det är lite märkligt att vinhuset Philipp Wittmann inte är mer känt i Sverige. Jag har följt tyska viner under många år och sett den fantastiska utvecklingen detta vinland haft under senare år. Vi som är lite till åren komna minns med största säkerhet de tyska vinerna från förr som landade på Systembolagets hyllor. Det var till största delen ”sweet and cheap” som Jancis Robinson så träffande uttryckte det i Financial Times vinkolumn. Idag är läget helt annorlunda så glöm att de tyska vinerna är söta och kladdiga i stilen. Nej idag tillhör man vineliten och har stora framgångar för sina kvalitetsviner på de flesta marknaderna världen runt. Tyskland är stort i de flesta disciplinerna vare sig det gäller sport eller ekonomi men som vinland är man relativt litet med sina 100 000 hektar uppodlad vinmark. Ett av områdena som varit notorisk leverantör av undermåliga viner är Rheinhessen med sina hemska Liebfraumilch, Svarta Torn och Blåa Nunnor med flera. Det är därför extra roligt att ovan nämnde Philipp Wittmann har sin vinegendom just i Rheinhessen. Det går med andra ord att skapa toppviner i denna vinregion också.

Familjen Wittmann har odlat druvor och gjort vin i Westhofen sedan 1663. Tanken svindlar och ger perspektiv om man jämför med Sverige på den tiden. Det var kort efter att Karl X Gustav röjt runt i bland annat Tyskland. Det finns traditioner att falla tillbaka för familjen Wittmann. Egendomen är på 25 hektar och ligger mycket vackert i ett böljande lanskap. Den dominerande druvan är Riesling vilket kanske inte är en djärv gissning då det är druvan per se i landet. Även om Silvaner och framförallt Pinot Noir eller på tyska, Spätburgunder, tar mer och mer plats. Det är ett riktigt hantverk som utförs på gården, tro mig jag har besökt dem två gånger. Wittmann har odlat organiskt sedan 1990 vilket märks tydligt i vinernas kvalitet och komplexitet. Inget slarv eller fusk här. År 2004 certifierades man sig till och med som Biodynamisk odlare. Betänk att vinmarkerna ligger relativt långt norr ut med kyla och regn. Jag beundrare verkligen vinproducenter som Wittmann med sådan hög kvalitet som även behandlar naturen korrekt.

Under de senaste åren har stora förändringar skett för de tyska vinernas klassificeringar. Jag tycker det är bra att man har tagit tag i den forna lite ”roddiga” strukturen. Vad gäller de torra vinerna är den högsta kvalitetsklassen ”Grosse Lage” vilket innebär att vinerna kommer från de bästa lägena i sin respektive region. På de flesta flaskor ser man beteckningen GG vilket visar Grosses Gewächs som kan jämföras med den franska beteckningen Grand Cru i Bourgogne. För övrigt tycker jag att de bästa lägena i Tyskland lätt kan mäta sig med bra Grand Cru i Bourgogne. Dock talar vi om olika druvsorter, Riesling kontra Chardonnay. På Wittmanns lista återfinns fyra olika Grosses Gewächs men jag kommer här att fokusera på min favorit bland dem vilken är Morstein.
Morstein är en vingård som ligger på mellan 180 till 240 meters höjd i ett fantastiskt vackert läge med ett stort imponerande vårdträd mitt i vingården. Hela läget ligger i en sydsluttning. Jordmånen är lerhaltig med mycket kalk insprängt. Marken har bra avrinning av vatten då vingården sluttar och leran binder endast en mindre del av nederbörden. Jordkombinationen förser vinrankorna med både mineraler och näringsämnen så att vinerna kan uppnå komplexitet. Det är märkligt att om man skall producera kvalitetsvin skall jorden inte alls vara fet och näringsrik som man kanske kan tro utan magra jordar skapar generellt de bästa vinerna. Hela vingårdens areal uppgår till 5 hektar men man använder bara frukten från 3,5 hektar till sitt toppvin.
Moestue importerar vinerna till Sverige vilket är kul då det är en firma med en fantastisk vinportfölj, bra jobbat Anna Olsson som är produkt chef. Många kvalitetsorienterade mindre vinodlare finns i Moestues sortiment varav Philipp Wittmann är en. Under veckan bjöd man in ett fåtal (två) vinskribenter till en vertikalprovning jag sent skall glömma på Restaurang Oaxen i Stockholm. Fem olika årgångar av Morstein provades till en tiorätters måltid. Jag har sällan upplevt en bättre kombination vad gäller mat och vin. Årgångarna 2012 till 2008 serverades. Det är intressant då dessa årgångar har mycket liten likhet med varandra. Alla vinerna var i bästa kondition och uttryckte sin speciella särprägel. Mina favoriter var årgångarna 2011 och 2012. Det är intressant att se en så erfaren vinodlare som Philipp ta lärdom av de olika förutsättningar varje årgång har. Årgångarna 2009 och 2011 hade likartade förutsättningar med en varm sommar och mogen rik frukt vid skörden. Philipp tyckte att hans 2009 blev lite väl rik och skördade därför sin årgång 2011 lite tidigare vilket var ett mycket bra beslut. Det var djärvt men i buteljen finns beviset på det rätta beslutet. Bravo Philipp! Efter denna första flight om fem viner provade vi ett antal andra viner och ett sött vin avslutade vår session. Alla var imponerade av både mat och vin.

2012 Morstein Riesling GG, vinet kommer att säljas snart på Systembolaget.
Denna årgång var faktiskt min favorit av alla fem provade årgångar. De 50 000 flaskorna som produceras är redan tingade av en väntande vinvärld. Doften är mättad med persikor och aprikoser i en öppen stil. Mineralerna är härligt knastriga med en syra som håller upp hela ekipaget på ett föredömligt sätt. Avslutet är långt som ett amerikanskt godståg med komplexitet och mogen fruktarom. Vinet kan jämföras med en annan toppårgång 2002 från Wittmann. Philipp hördes grymta på skämt om att han inte ville sälja några viner alls utan behålla dem i källaren för framtida värdestegring. Kanske inte den bästa idén om man vill behålla sina kunder…..men jag förstår vad han menar.
2011 Morstein Riesling GG # 76356 och kostar 401 kronor.
Här har vinet fått ett år till på nacken och uppvisar en begynnande trevlig mognad. Stilen är förvånande lätt för att vara årgång 2011. Se ovan till anledningen. Syran är perfekt avvägd och spelar härligt ihop med den mogna frukten. Smaken är ren och krispig med äpplen och mycket citrus aromer. Avslutet är lång och harmoniskt med finstämda mineraler.
2010 Morstein Riesling GG, ett fåtal finns på Systembolaget och kostar 309 kronor.
Jag gick in på Systembolagets hemsida och såg att det fanns ett fåtal flaskor kvar av denna årgång och till det facila priset av endast 309 kronor. Detta lite mer kalla år visar en mer klassisk stil på husets Riesling vilket jag gillar. Det är ett vin som kommer att kunna lagras länge men kan även njutas idag. Frisk syra med tydliga aromer av lime. Vinet har inte samma rikedom som de två ovan men är en klassiker för ”tysknördar”.

Nämnde jag förresten att Philipp Wittmann blev årets vinmakare 2014. Det uppenbarligen inte bara jag som uppskattar hans viner.