- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Systembolagets bästa Italienska julviner
Systembolagets bästa Italienska julviner

Systembolagets bästa Italienska julviner
Vi på dinvinguide.se har i ett antal artiklar tipsat om bra julklappar i olika kategorier, både sprit och vin. I denna artikel fokuserar jag på bra röda italienska viner. Dessa kan antingen vara förslag till julklappar eller varför inte dricka dem under vår kommande långhelg. Nu stundar många sköna lediga dagar då man kan unna sig något riktigt gott från södern.
Jag tycker att det framförallt finns tre olika regioner som sticker ut i Italien. Mitt favoritområde nummer ett är Piemonte med sina karaktärsfulla Barolos och Barbarescos men jag har lagt till en annat spännande vin gjort på samma druva, (Nebbiolo). Läs vidare så får ni veta. Ett annat klassiskt område är ju givetvis Toscana med sin Brunello di Montalcino. Jag har besökt Toscana flera gånger i år och har hittat några godsaker som är lite mindre kända. Jag har heller inte glömt bort Amarone från Valpolicella i Veneto som snudd på blivit alla svenskars husvin. Avslutningsvis presenteras en riktig bamseflaska från Abruzzo i mellersta Italien.

Piemonte är ett vinområde på stor frammarsch i vinvärlden. Fler och fler upptäcker vinerna från detta vackra område i norra Italien, söder om Torino. Jag har valt två Barbaresco viner från en av mina allra största favoritvinmakare. En liten producent med endast 7 hektar som gör hantverksmässiga och eleganta viner i världsklass.
2010 Barbaresco Serraboella, Cigliuti, #78445, kostar 399 kronor
Jag har skrivit om denna producent i Baroloskolan tidigare, men återkommer gärna till att skriva om denna fantastiska producent. Serraboella är en cru i Barbaresco där systrarna Cigliuti huserar på toppen av berget. Varje år under Nebbiolo Prima står detta vin ut i blindprovningen. Missa inte denna eleganta tolkning av druvan Nebbiolo. Elegans och karaktär på samma gång och med aromer av rosor, the, nypon och rosenblad. Kan det bli bättre- NEJ! I ungdomen är tanninerna tydliga men efter lagring så framträder ett sammetslikt elegant vin med stramhet och härlig doft och smak. Prova även det något lättare Vie Erte från andra sidan vägen. 2010 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, #71900, kostar 349 kronor och är ett vin som är lite lättare i strukturen och visar framfötterna tidigare än storasyster Serraboella. Båda vinerna är lika bra men har lite olika uttryck. Jag är glad att Enjoy Wine har tagit in detta vin. I trakten bland odlarna själva räknas det som en av de allra bästa Barbaresco producenterna tillsammans med mer kända storheter som Gaja och Bruno Giacosa.
2007 Barolo Brunate Riserva, Mauro Sebaste, restaurangsortimentet.
Vid en lunch där Piemonte och dess gastronomi och viner presenterades fick jag prova denna Riserva Barolo. Brunate är ett av de mest kända lägena i Barolo och det är en Riserva vilket innebär att det har fått en lång lagring på både ekfat och flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet kommer från den varmare årgången 2007 och visar upp sig på ett trevligt sätt. Vinet går att lagra många år till men jag tycker att det går riktigt bra till de mer krävande kötträtterna redan idag. Importören Springwine det endast listat på restaurangsortimentet så håll utkik på krogen. En Riserva som inte kostar skjortan.
210 Sfursat 5 Stelle Nino Negri, #75062, kostar 432 kronor
Ja detta är vinet jag flaggade för i texten ovan. Sfursat 5Stelle är gjort på druvan Nebbiolo, som i Valtellina i Lombardiet kallas Chiavenasco. Vi svenskar gillar ju viner på torkade druvor som Amarone. Druvorna till denna Sfursat väljs ut från de bästa vingårdarna och torkas sedan i 100 dagar innan de pressas. Vinerna får sedan ligga 24 månader på franska fat. För mig som vistas mycket i Langhe och regelbundet provar Barolo och Barbaresco är det extra intressant att prova ett vin gjort på torkade nebbiolodruvor. Valtellina dalen ligger precis intill gränsen mot Schweiz och vingårdarna lutar brant mot dalbottnen. I vissa svårare lägen tvingas man skörda med hjälp av helikoptrar. Doften är fylld av mörka plommon, björnbär och kaffe med läcker kryddighet men i bakgrunden finns de typiska italienska körsbärsaromerna. Nino Negris Sfursat är ett komplext och smakrikt vin av högsta klass. Det är ett vin som kan sparas många år men prova gärna en av flaskorana redan till jul. Det finns en något billigare variant 2009 Nino Negri Sfursat, #75529 för 289 kronor på bolaget om man vill prova sig fram först.

När jag berättar att jag delvis bor i Italien frågar de flesta om det är i Toscana. Toscana är sannolikt det mest kända italienska området för oss svenskar. Det mest prestigefulla vinet från regionen är Brunello di Montalcino om de sk. ”Supertuscans” räknas bort. Jag har provat en hel del Brunellos under året och det finns en många spännande viner. Två olika producenter har särskilt visat upp sig på ett bra sätt.
2006 Brunello di Montalcino, Campogiovanni Il Quercione Riserva, #72715, kostar 699 kronor.
En av årets finaste Brunello- upplevelser har jag fått med detta vin från den trevliga producenten San Felice i Chianti. Jag besökte vingården under ett par dagar under hösten och fick möjlighet till intressanta diskutioner med vinmakaren Leonardo Bellaccini. San Felice har en fantastisk anläggning med hotell och utmärkta restauranger några mil från det vackra Siena. På denna ”Borgo” tillverkar man även vin. Jag kan rekommendera alla som är i trakten – besök San Felice. Det är inte bara vackert utan man gör även riktigt bra viner, vilket kanske överraskar. Stället är inte bara inriktat på turism utan hyser en väl fungerande vinanläggning. Il Quercione Riserva är vinhusets bästa vin och det kommer från den fina årgången 2006. Jag har provat detta vin tre gånger under året har aldrig blivit besviken. Det är Brunello på hög nivå. För den som vill spara lite på krutet finns även 2008 Campopgiovanni Brunello di Montalcino, #92237 för 299 kronor.
2008 Brunello di Montalcino, Pianrosso,Piccolomini, #95162, kostar 399 kronor.
Denna producent är en ny bekantskap för mig trots att vinerna funnits länge på Systembolaget. Ciacci Piccolomini är en mindre producent i Toscana som har inriktat sig på att göra mer eleganta Brunellos än extraherade kraftpaket. Jag provade igenom några årgångar och blev positivt överraskad av elegansen i vinerna. Ett fint handlag i vinmakningen framträdde med elegant och utvecklad stil när årgångar som 2001 och 2004 provades. Jag tycker man lyckas fånga sangiovesedruvans finstämdhet på ett korrekt sätt. Den fina syran i vinet gör att de framförallt kommer till sin rätt i samband med mat. Produktionen är relativt liten med sina 30 000 flaskor per år. Vingården planterades på 1970-talet och druvorna ger idag därför finess och komplexitet till vinerna. Systervinet från 2009 finns även på bolaget och är lite billigare men kommer inte från samma vingård. 2009 Brunello di Montalcino, Piccolomini, #95159 och kostar 279 kronor och är fullgott alternativ. Eller köp båda och prova de olika årgångarnas karaktär.

Amarone tillhör nog den mest kända vintypen i Sverige idag. Det är fascinerande att se hur en så ny företeelse som Amarone kan slå igenom så starkt på marknaden. Det var ju bara för ett drygt tiotals år sedan som denna vintyp lanserades i större skala. Ursprungligen var det företrädesvis ett sött desservin som gjordes av torkade druvor. Med de torkade druvorna uppnåddes mer struktur och en djupare arom i vinerna vilket fallit oss nordbor på läppen. Jag tycker personligen att vissa viner är alltför söta och extraherade. Men det finns ett antal riktigt läckra viner som är klassificerade som Amarone. Jag fick möjlighet att prova en för mig helt okänd producent, Buglioni hos vinimportören Arvid Nordquist. Jag föll för elegansen i denna Amarone och att vinerna var lite mer återhållna i stilen till skillnad mot många andra amaroneviner.
2008 L’Amarone, Buglioni, #82776, kostar 420 kronor
Buglioni som är mindre känd producent på den svenska marknaden gjorde sin första årgång så sent som år 2000. Pengar som tjänats inom andra områden i Italien investerades i vingårdar då familjen har ett stort personligt intresse för vin och gastronomi. Det kan nämnas att familjen äger ett antal toppkrogar i trakten, vilka jag dock hitills inte besökt. Målsättningen i husets vinmakning är att göra modern Amarone med elegans. Jag tycker att man lyckats med detta. Vingården till detta vin gränsar till en av Allegrinis, vilket torde borga för hög kvalitet på frukten. Efter torkning av druvorna under fyra månader så lagras vinet på franska ekfat under 30 månader. Innan vinet når marknaden får det ytterligare 12 månaders lagring på buteljen. Doften är ungdomligt fruktig med trevlig struktur och elegans. Näsan fylls av katrinplommon och mörka körsbär. Det är syran som först ger sig till känna och därefter sötman och kraften. Detta ger fin balans, vilket jag gillar. Den vackra och finstämda bitterheten i avslutet gör det riktigt lämpligt till varm mat och inte bara till ost. Jag åt torskrygg med rökt fläsk till detta vin, vilket passade utmärkt.
I de flesta hem står det en julskinka på bordet den 24e december och varför inte göra den sällskap av en imponerande flaska mitt på julbordet – en treliters dubbelmagnum från vinregionen Abruzzo. Vinet är gjort på druvan Montepulciano d’Abruzzo, vilket inte skall förväxlas med vinet med vinet Vino Nobile Montepulciano från Toscana, vilket jag ibland hör. Nej druvan Montepulciano d’Abruzzo odlas i regionerna Marche och Abruzzo i mellersta Italien.
2012 Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo, Cantina Zaccagini, #78774C, kostar 399 kronor
Till julskinkan och det kallskurna passar detta vin väl. Ja, jag vet att det är långt ifrån traditionen, men varför inte prova. Denna treliters flaska är imponerande, väcker uppmärksamhet och räcker mer än väl till hela tjocka släkten. Det som blir över kan sparas till mellandagarnas pizza. Ingen orkar ju laga mat efter all matlagning och frossande… Vinet har en typisk doft av körsbär och lätt rökighet. Smaken är typisk med blåbär, björnbär och fullmogna bittra körsbär. Bra tanniner hjälper till att smälta den feta julmaten. Hyffsat långt avslut för ett vin i denna billigare prisklass. Flaskan är lätt att känna igen med sin pinne från en vinstock som är knuten kring flaskans hals. Vinet finns även på vanlig flaska och kostar då 99 kronor.