Sherry- ja ni har hört det förut.

Sherry- ja ni har hört det förut.

Sherry- ja ni har hört det förut.

Jag måste först och främst erkänna att jag är faktiskt hänförd av en nygammal upptäckt. Jag har nyupptäckt den spanska Finon. När man är född på femtiotalet så har Sherry en rätt dammig nimbus som intogs rituellt vid samlingen inför middagen. Alternativt något att hålla sig “i” vid tråkiga bankmöten i ekboaserade rum i Stockholm eller London. Den bilden stämmer inte alls! Nej,  Finon är ett mycket användbart och  bredare vin än så. Jag ser Finon som ett torrt vitt vin vilket som helst. Det passar till många olika typer av mat och inte bara till en tapas utan även till en stor del av vår skandinaviska gastronomi.

bild
Jag vet inte varför Finon inte når fram bättre i det svenska vinmedvetandet. Kanske för att det är så billigt, en halvflaska Tio Pepe kostar 49 kronor på Bolaget. En Fino är dryg,  ja faktiskt. En halvflaska har samma “verkningsgrad” om uttrycket tillåts, som en helflaska vanligt torrt vin. Finon är helt torr, det socker om inte jästes ut har ätits upp av “floret”, jästen i faten som ger Finon dess särprägel. Alkoholhalten, med sina 15 procent, överstiger inte det vanliga vinet nämnvärt. Ja, jag låter som en hel reklambyrå för sherryproducenterna, men jag är faktiskt mycket positiv till Finon. Till på köpet har jag blivit bjuden till Spanien av såväl den svenska importören som vinproducenten av Tio Pepe men trots detta är jag i grunden mycket positiv till detta användbara vin som behöver uppmärksammas för den kvalitet det uppvisar. Jag tycker om vinet och jag ser dess stora möjligheter. Billigt, gott och användbart vad mer kan önskas?

bild kopia
Mitt intresse väcktes första gången för en tid sedan då jag besökte Stockholms bästa köttrestaurang AG på Kungsholmen i Stockholm. Den mycket vinkunnige barchefen Eric Duarte Martins lotsar gästerna med stor kunnighet in i sherryns värld. Erics kärlek till detta vin smittar och väcker intresse. Det visar sig även att det passar utmärkt till många olika rätter vilket då överraskade mig och inspirerade mig till att forska vidare om sherryn. Nästa vecka kommer ett gästspel gå av stapeln på  restaurangerna AG, Rolfs Kök och Vinbaren Gaston med Tio Pepe producenten Gonzalez Byass. Carlos och Eric kommer att servera den speciella Finon En Rama till bra priser. Finon En Rama är ett vin som produceras en gång om året och kan liknas vid en Beaujolais nouveau och skall drickas färsk och är mer aromrik och komplex än den vanliga Finon.