- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Sherry – Del 2. Amontillado, Oloroso, Palo Cortado och PX.
Sherry – Del 2. Amontillado, Oloroso, Palo Cortado och PX.

Amontillado
Basen till en Amontilladso är det torra vinet Fino, vilket beskrevs i förra avsnittet om Sherry. Vinet har först lagrats under sitt Flor.
För den som vill ha ett mer komplext vin kan välja samma producents vin Del Duque Amontillado VORS, #76537 som kostar 229 kronor för en halvflaska.
Oloroso
Alkoholhalten i en Oloroso är högre än i Fino och har utsatt för oxidering under längre tid i sitt fat. De mer kraftfulla basvinerna som har mer substans hamnar i Oloroso Soleran. En Oloroso är lite bredare och mäktigare i sin struktur. Smaken och doften är tydlig och fullmatad. Vinet är helt torrt vanligtvis vilket gör det gastronomiskt vänligt. Vissa olorosoviner sötas upp. Jag kommer inte att redovisa dessa i denna artikel då jag tycker det är synd att blanda ihop kvalitetsviner med dessa lite tristare viner.
Palo Cortado
Vinet Palo Cortado är lite av en blandning av Oloroso och Amontillado och ett relativt sällsynt vin. En Palo Cortado börjar ofta sin bana som en Amontillado men efter tre till fyra år dör floret ut och utvecklar sig mer till ett olorosovin. Detta kan ske på naturlig väg eller genom producentens försorg. Producenterna har många gånger olika förklaringar till sina processer. En Palo Cortado lagras länge på fat liksom Amontillado och Oloroso. Doften kan ibland tyckas dra åt det söta hållet men avslutet i smaken är torr. Se det som en blandning mellan en Amontillado och en Oloroso.
Pedro Ximenez, PX
Denna typ av Sherry bär namnet på druvsorten det är gjort på ofta benämnt som PX. En Pedro Ximenez är ett av vinvärldens absolut sötaste viner. Druvorna får torka i det varma och intensiva solljuset i Andalusien i Spanien. Musten som är nästan trögflytande när de torkade druvorna pressas.
Nectar Pedro Ximenez #76540 är ett mycket sött vin som kostar 89 kronor för en halvflaska. Nectar har lagrats nio år i sitt ekfat. Ett annat dyrare alternativ är det nästan trögflytande Noe Pedro
Samtliga viner som presenteras i denna artikel kommer från vinimportören Nigab som är ledande i importen av Sherry till Sverige. Samtliga viner produceras av den stora kvalitetsproducenten Gonzalez-Byass i Jerez i Spanien.