Prosecco – sommarens drink?

Prosecco – sommarens drink?

Prosecco – sommarens drink?

Alla som läst någon roman av Donna Leon känner till venedigbornas förhållande till Prosecco. Prosecco är mycket populärt i Italien och en viktig del i kulturen. Vid sextiden på seneftermiddagen sker en förvandling av italienaren, det är “facciamo aperitivo” time. Alla italienare med sinne för det vackra och “esibizionista” talanger ger sig ut på en “fare una bella figura”. Det är viktigt att se och ses. Denna typiska italienska procedur där det gäller att visa upp sig som “en vacker figur” är ett inslag man inte får missa. Före middagen som intas senare än vad svensken brukar äta föregås av en lite drink med tilltugg. Det är nu Proseccon har en viktig roll. Ett glas Prosecco serveras kyld till 6 till 8 grader i ett vackert glas med fot med sin friska syra och aromer av gröna äpplen och blommor passar det nu utmärkt. Till detta serveras små rätter som intas med fingrarna tillsammans med skvaller. Detta är Italien när det är som bäst.

bild

Prosecco är ett lätt moserande vin som görs på druvan Glera. Området som gör den bästa Proseccon ligger 50 kilometer norr om Venedig där Pre-Alperna tar vid. I området mellan städerna Conegliano och Valdobbiadene är centrum för den bästa Proseccon. Det är ett vidunderligt vackert område med vacker grönska i ett böljande landskap. Druvan Glera trivs här med sitt speciella milda klimat med relativt mycket nederbörd. Även gastronomin i området i sig värd ett enskilt kapitel med sin stora variation. Under senare år har Prosecco producenterna satsat mer på att kommunicera sitt områdets olika skatter och då framförallt Prosecco tillsammans med mat. Varje år under senare delen av maj samlas man i ett vackert gammalt venetianskt palats för att visa upp det nya vinet som släpps till marknaden. Vino in Villa är ett roligt event där ett knappt hundratal producenter visar upp sina viner för både journalister och allmänheten. Det är italiensk folkfest. Proseccon skall inte lagras utan drickas ung. Vinet är gjort för att njutas med sin ungdomliga frukt och friska syra. Många gånger görs det jämförelser med Champagne vilket jag tycker är felaktigt. Champagne tillverkas på ett annat sätt och är en annan typ av dryck. Proseccon görs enligt charmat metoden. Efter alkoholjäsningen sker andra jäsningen i rostfria ståltankar där kolsyran från alkoholjäsningen behålls i vinet. Tankarna kallas “autoclave” och är en av hemligheterna bakom vinets fräschör.

Prosecco görs på druvan Glera.
Prosecco görs på druvan Glera.

Proseccon har tre olika klassiceringar, Brut, Extra Dry och Dry. Det som skiljer de olika kategorierna är hur mycket socker vinet har.  Kvaliteten Brut har lägst sockerhalt med upp till 12 gram per liter och Dry brukar ha en sockerhalt om 20 till 30 gram. Syran i vinet gör att vinerna är fräscha trots den till synes höga sockerhalten. Brut passar väl i kombination med mat, Extra Dry till aperitivon och Dry till desserten. Under senare år har en ny typ lanserats, Extra Brut med ännu lägre sötman än kvaliteten Brut. Det är dessvärre inte glasklart för den normale konsumenten vilken sötma vinet har. Jag minns att jag hade stora problem att särskilja de olika typerna vid mitt första besök på Vino in Villa. Kategorierna är inte tydliga tycker jag.

I Sverige ser vi dessvärre mestadels de billiga vinerna som kommer från slätten i mer industribetonad utformning. Vi har lärt oss att en Prosecco är söt och billig vilket är synd då det finns många spännande viner från området. Det är viktigt att vinet kommer från området Conegliano och Valdobbiadene. År 2009 erhöll området den för italienarna prestigefyllda DOCG statusen. För oss svenskar är det inte lika viktigt men i detta område gör det stor skillnad mellan en vanlig DOC med druvor från slätten och en DOCG från bergen. DOCG- området omfattar cirka 6200 hektar stort vilket kan jämföras med Chablis 5000 hektar.

bild2

Mionetto är en producent som finns på den svenska marknaden. Mionetto ägs av det tyska Henkell. Prova gärna det bättre kvalitéerna då det är stor skillnad på en enklare Prosecco och en DOCG Prosecco.
bild1

Nino Franco är en av de bästa producenterna i området. Dessvärre har producenten ingen importör i Sverige för närvarande. Huset gör en knastertorr variant på Prosecco som även kan lagras.