- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Prosecco – en vardagslyx som inte kostar så mycket
Prosecco – en vardagslyx som inte kostar så mycket

Prosecco – en vardagslyx som inte kostar så mycket
Prosecco har försäljningsmässigt under senare år haft fantastiska framgångar världen över. I Storbritannien var Prosecco ett av de bättre sålda ”bubblen” den senaste julen. I Tyskland har Prosecco slagit igenom stort på marknaden. Även i USA har detta lätta, fruktiga mousserande vin från norra Italien rönt stora framgångar. Det är viktigt att inte jämföra Prosecco med Champagne. Båda vinerna är mousserande men där slutar likheterna då de är mycket olika till struktur och smak och inte minst pris. Prosecco är ett mer anspråklöst vin som inte tjänar på att lagras. Vinet skall drickas ungt med de fruktiga och friska aromerna i behåll. Äpplen och päron är ofta smak- och doftassociationer som förknippas med Prosecco. Smaken är frisk och har en bra attack i den uppfriskande frukten.
I Italien är Prosecco mycket populärt och den givna drinken på dagens sedvanliga ”aperitivo”. Innan det bär hem från jobbet till middag och familjen träffas man gärna på någon bar. Det är ett anspråkslöst sätt att träffas på. Ett litet glas Prosecco och något lätt att tugga på. Ingen blir ruinerad och inget ”pretto” med dyra viner eller drinkar. Alla har råd och det är alltid uppdukat något att tugga på i barerna. Ofta är tilltugget till och med mycket bra. Jag vet att fattiga högskolestudenter ofta tar tillfället i akt och äter sig mätta på ”aperitivon” för att spara matpengar. Min dotter som studerade i Florens för några år sedan gick ofta med sina studiekamrater för att äta upp sig lite under fördrinken. Det är folkligt och trevligt och är en ny tradition jag och min familj tagit till oss sedan vi lärt oss lite mer om den italienska kulturen.
En flaska Prosecco är inte särskilt dyr och man kan med fördel ha en öppnad flaska i kylen ett antal dagar med hjälp av en bra tryck-kork. Med ett vin som vare sig är speciellt dyrt och passar som en start på måltiden är Prosecco fantastsikt. Många italienare har en flaska öppnad i kylen och tar sig ett litet glas före middagen. Så Salute!
Två viner som båda finns på Systembolaget ordinarie lista är La Robinias. Det dyrare vinet kommer från det bästa området Valdobbiadene. Jag tycker att det är värt att lägga till några kronor då det lite dyrare vinet är ett klart snäpp bättre. PhilipsonSöderberg är importör av nedan viner.
Prosecco La Robinia # 7486 och kostar 87 kronor
Prosecco La Robinia di Valdobbiadene Extra Dry # 2102 och kostar 101 kronor
För den som är mer intresserad av mer fakta om Prosecco kan med fördel läsa en artikel jag skrev i maj förra året. Det är bara att trycka på mitt foto för att se gamla artiklar.
