- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Nytändning på Grythyttan – en gastronomisk ikon flyger igen.
Nytändning på Grythyttan – en gastronomisk ikon flyger igen.

Nytändning på Grythyttan – en gastronomisk ikon flyger igen.
Vi står inför julen med all mat och presenthysteri. När allt detta är överstökat kan vi pusta ut. Släkten har rest hem och alla löften om viktminskning och ett hälsosammare liv skall infrias. Vad gör man då?
Jo, res till Grythyttan i Västmanland cirka åtta mil nordväst om Örebro, mitt ute i skogen. Jag besökte Grythyttans Gästgiveri i mitten av december. Det var en riktigt trevlig och spännande utflykt i gammalt svenskt kulturland. Familjen Spendrup förvärvade denna anrika gamla anläggning under våren 2014 och medverkar nu till en nytändning med gourmetmat och vin i centrum. Det är en kulturgärning av rang som bryggarfamiljen nu gör. Det är inte utan att luften gick ur denna gastronomiska klenod och jag har hört en del djupa suckar från personer som besökt den gamla sextonhundratals inrättningen under de senaste åren. Jag vet inte om det varit av lönsamhetsskäl eller att fantasin och orken gick ur den tidigare ägaren men bra var det inte.
Jag minns när Carl-Jan med kompis diskuterade vin i Gästgiveriets källare. Det var en liten revolution att sända vin-TV i det statkontrollerade nätet. Men det hela gjordes med glimten i ögat. Idag finns en hel del av innehållet i den gamla vinkällaren kvar sedan Carl-Jans tid. Vinkällaren har både djup och bredd i utbudet vilket gläder en vinskribent och vinnörd. Många lite äldre minns säkert vinkällaren på Grythyttans Gästgiveri, men det finns också mycket mer att uppleva här.
Idag har familjen med Mia Spendrup i täten gjort en ”remake” utan att därför fingra på traditionen eller det vackra. Jag hade förmånen att prova igenom kökets nya meny tillsammansmed ett av de pånyttfödda chablishusen, som hade en vinprovning för gästgiveriets gäster samma helg. Domaine Louis Moreau har verkligen spottat upp sig och levererar riktigt bra Chablis idag, men mer om detta i en senare artikel i Chablisskolan i dinvinguide.se.
Mia Spendrup har framgångsrikt övat med Loka Brunn, ca 10 km från Grythyttan och som även det ingår i familjen Spendrups ägo. Jag återkommer till Loka Brunn – är en pärla för spa och rekreation mitt i den vackra djupa bergslagsskogen – i en senare artikel. Ambitionen på Grythyttan är högt ställd vilket jag tycker är kul och det inger respekt. Jag träffade kockar och vin- och hotellmänniskor och kan konstatera att det är en riktigt taggad besättning Mia nu har. Kanske ska man finslipa lite på detaljerna, men ambitionen och miljön lovar ett hotell och restaurang i absoluta stjärnklass. Att just viljan och ambitionen är hög är faktiskt det viktigaste. I högsätet finns viljan att laga god mat, ge god service och skapa trevnad för gästerna. Detta råder det ingen tvekan om när man stiger in genom den låga dörren till Gästgiveriet. Matsedeln är spännande och lite lekfull, vilket inspirerade oss gäster. Råvarorna hämtas till stor del i omgivningarna vilket ger en prägel av det lokala vilket jag gillar. Börja gärna i den nybyggda baren för ett glas vin och efter avslutad måltid är det skönt att dra sig tillbaka till de trivsamma rummen för vila.
Grythyttans Gästgiveri är en gästgivaregård av det gamla snittet. Det var Drottning Kristina som initierade detta gästgiveri redan på sextonhundratalet. Detta vattenhål grundades så tidigt som 1641 då Sverige var en stormakt som behövde infrastruktur för att kunna administrera landet. Bergslagen var av stor vikt genom sin viktiga bergsnäring med gruvor och hyttor. På lagom avstånd till varandra byggdes vägnätet ut med gästgiverier för resenärerna. Grythyttans Gästgiveri har totalt 54 rum och plats för hela 106 personer som övernattar. Rummen är mycket personligt inredda med olika tapeter och möblemang. Jag bodde i Korvfabrikörens rum som var en riktig maskulin bastion med stor charm. Det är med varlig hand som både hotell och matsalar graderats upp. Lågt i tak och många prång gör det mysigt. Missa inte det traditionella kafferepet på eftermiddagen.
Jag vet inte hur bokad matsalen generellt är men jag har en känsla av att det är klokt att boka i god tid. Det finns ett nytt större intresse igen för Grythyttan efter att familjen Spendrup tagit över. En övernattning med middag och kafferep kostar kring två tusen kronor per person. Vill man ha ett av de lyxigare rummen kostar det lite mer. Mitt korvhandlarrum kostar 2 600 kronor exempelvis.
En övernattning på Grythyttan kan med fördel kombineras med ett spabesök med övernattning på Loka Brunn. Mer om detta i en kommande artikel. Min uppmaning är – gör en utflykt och ät gott och rör på er i vackra omgivningar. Grythyttan ligger cirka 25 mil från Stockholm och ungefär lika långt från Göteborg.
www.grythyttan.com Tel: 0591 – 633 00
