- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Ny vinupplevelse i Castagnole Monferrato
Ny vinupplevelse i Castagnole Monferrato

Ny vinupplevelse i Castagnole Monferrato
Jag hörde talas om druvan Ruche för ett par år sedan och provade några olika producenters viner. Det är en mycket lokal druva som har tagits till nåder igen efter att den nästan helt försvann. Idag odlas den på cirka hundra hektar i Piemonte nära Barbaresco området. Närmare bestämt i det vackra trakterna kring Castagnole Monferrato. Landskapet är böljande och mycket inbjudande. Maten i området är i sig självt värd en egen resa utan vinet. Denna trakt av Piemonte, Langhe är gudabenådad på många sätt. Jag reser ofta hit och bara njuter.

Ruche är en blå druva som ger mycket aromatiska viner. Man skulle lite vanvördigt kunna kalla dessa röda viner vara en kombination av gewurtztraminer och moscato. Dessa två viner är som alla känner till vita men jag kan inte finna någon annat rött vin som liknar vinerna gjorda på Ruche. Amarone skulle kanske i vissa avseenden kunna vara likt. Men Corvina druvan ger inte alls så mycket parfymer och aromer som Ruche gör. Doften är som sagt stor och parfymlik med aromer av rosor, körsbär, violer, hallon och jordgubbar. Till detta kan även mer kryddiga dofter som kanel och vilda örter läggas. Jag tror att läsaren förstår att det är ett särpräglat vin. Jag tror att antingen gillar man det skarpt eller så ogillar man vinet på grund av dess tydliga aromatiska prägel. Ett privat gäng som skapat en Amarone klubb började importera vinet. En specialblend togs fram där cirka tio procent består av torkade druvor. Så likheten finns här med Valpolicellas Amarone. Enligt uppgift från producenten Montalbera har det faktiskt sålts hela 6 000 flaskor i Sverige. Det verkar som många verkligen uppskattar denna typ av vin. Vinet finns att tillgå på Systembolagets specialsortiment.

2011 Laccento # 72722, pris 246 kronor
Vinet bör serveras lite svalare kring 12-14 grader då det har 7 gram restsocker. Vinet är friskt och har en syra som balanserar ekipaget. Avslutet är långt och aromatiskt med lite alkoholhetta. Matkombinationer kan kanske vara lite svårare men jag har blivit upplyst att ljust kött och vissa fiskrätter passar. Det skall påpekas att jag inte provat detta själv.