Jag är förälskad i Sherry på nytt

Jag är förälskad i Sherry på nytt

Jag är förälskad i Sherry på nytt

Jag är precis hemkommen från en kul upplevelse. Jag har medverkat i en Sherryprovning online från Jerez i Spanien.  Det är inte första gången jag är med på en online provning men det unika denna gång var att det hela var väldigt familjärt och litet i formatet med sex vinskribenter ute i Solnas industriområde.

Online Sherryprovning med direktlink till Jerez i Spanien.
Online Sherryprovning med direktlink till Jerez i Spanien.

Det kändes faktiskt äkta trots att vi som provade i Sverige inte kunde kommentera live utan endast lyssna till vinmakaren på plats i Jerez. Sherry är dessvärre en bortglömd dryck hos gemene man. Samtidigt är Sherry mycket populärt bland sommelierer och restaurangfolk. Det är lite märkligt hur denna trend inte fått fäste i de djupare folklagren i Sverige. Sherry borde passa oss svenskar av två skäl. Dels passar vår typ av mat ypperligt till de olika typerna av Sherry som går att tillgå. Vidare gillar ju svensken att stå med ett glas vin i handen som en aperitif före maten eller till en buffé.

Jag har tidigare för ett år sedan uppmärksammat sherry och fick då en hel del positiv feedback om denna vintyp. I dagarna har en färsk-sherry lanserats. Nu är ju all Fino Sherry färskvara och en öppnad flaska bör inte sparas länge utan behandlas som vilket annat bordsvin som helst. Den typ av Sherry jag uppmärksammar här är Fino vilket är ett snustorrt mycket smakrikt vin. Producenten Gonzales-Byass har länge varit verksamt på den svenska marknaden och deras mest kända produkt är Tio Pepe vilket är en Fino. Det är mig en gåta att detta vin inte uppmärksammas mer. Det har tre utomordentliga företräden; – det är förbaskat gott, -det passar till en mängd olika maträtter och -det är billigt för vad vinet levererar i smak och doft. -Nej jag har inte fått betalt av importören Nigab i Kungsbacka för att skriva detta om någon nu undrar detta!

Det vinet som verkligen stod ut om pris och prestanda skall mätas är En Rama vinet som lanserades på Systembolaget den 2 juni. Det finns endast 240 flaskor på bolaget så skynda och fynda. Om det tar slut är den vanliga Tio Pepe # 8225 för 54 kronor för en halvpanna ett mycket bra alternativ och perfekt till en sommarbuffé.

2014 En Rama Fino ett vin som passar till många maträtter på det svenska buffé bordet.
2014 En Rama Fino ett vin som passar till många maträtter på det svenska buffé bordet.

2014 Tio Pepe En Rama Fino #92166, pris 159 kronor för 75 cl.

Detta är årets nya färska Fino som nu kommer ut på marknaden. Fösta gången som denna typ av vin lanserades på nytt var 2010. Då ville man återuppliva en gammal tradition om att smaka på det nya vinet. Jag provade årgång 2013 förra året men jag menar att detta års vin är bättre och har både en större kropp och mer intensiva smak- och doftaromer. Vinet tappas direkt från faten och filtreras inte över huvud taget. Doften och smaken är därför mycket intensiv och alkoholhalten om 15 procent märks knappast. Jag som vanligtvis brukar vara känslig för viner med hög alkoholhalt. Vinet bör konsumeras inom ett par tre månader då det inte har stabiliserats utan är tänkt att vara vårens nya färska vin. En öppnad flaska bör man dricka upp på ett par tre dagar om det skall leverera sitt bästa. En Rama tappas då jästtäcket i faten är som tjockast och vinet är aromatiskt som spänstigast. Jag gillar detta vin som inte kostar så mycket men smakar desto mer. Prova en flaska till försommarens småplock.

Importör är Nigab AB.