- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Fredagstipset 18 – i skogen finns det svamp nu
Fredagstipset 18 – i skogen finns det svamp nu

Fredagstipset 18
Vi på DinVinguide.se älskar svamp. Jag älskar att plocka svamp med familjen. Jag har redan plockat en hel del. Kantareller, stensopp, svart trumpetsvamp, taggsvamp, blodriska och inte minst trattkantareller. Alla fantastiska matsvampar som bara längtar efter lite rött i glaset. Idag tänker vi lite mer nyktert och ser på halvflaskor bara. En halvflaska passar perfekt på en vardag när man vill vara fräsch dagen efter.
Ser Lapo Riserva 2013
Sangiovese, Jupiters blod är en underbar kamrat till din svamp. Årgång 2013 Riserva. Vad kan gå fel? Inget. Vinet säljs på halvflaska vilket innebär att det mognar lite snabbare. Sangiovesedruvan ger fina syrliga viner med markerade tanniner. Detta gifter sig med de mustiga svamparomerna. Vinet är perfekt till en svamptoast gjord på blandsvamp. Det är ett vin med både mycket smak och är utvecklat för under hundringen. Ett bra vinval som passar till många olika maträtter och dödar inte ekonomin.
Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2016
Nu steppar vi upp i både pris och stramhet. En klassisker från Bordeaux. Det var härligt att prova detta vin till svampen. Jag var förvånad över hur bra det fungerade men ett bordeauxvin passar ju till det mesta. Många har kanske glömt bort hur gott det är. Vinet kommer från Saint-Estèphe och har lite fin tuffhet och stramhet i stilen. Passar fint även till en efterföljande varmrätt.
Brachetto d´Acqui Braida 2018
Ni är kanske många som tappat bort de söta vinerna. Gör inte det! Det är så härligt med lite sött i glaset efter maten. Det gör måltiden fullständig tycker jag. Piemonte kan göra både torra och söta viner. Braida är ett familjeföretag som har en bred produktportfölj. Denna brachetto är älskvärd med sina söta körsbärstoner och lite mandel och ett trevligt lätt tanninbett i avslutet. Men observera att det är ett sött vin med sina 114 gram restsötma. Alkoholhalten är låg, bara 5,5 procent. Ett perfekt vin till den söta desserten, sött möter sött vilket ger harmoni.