- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Bästa vinerna under hösten är- Barolo
Bästa vinerna under hösten är- Barolo

Bästa vinerna under hösten är- Barolo
Nu när hösten närmar sig finns det ett vinnarvin till svamp och vilt – Barolo. Barolo och Barbaresco är oslagbara kamrater till den svenska gastronomin under hösten. Nebbiolo Prima är en stor provning som genomförs varje år i maj för vinjournalister. De nya årgångarna från Barolo, Barbaresco och Roero provas blint. Det är en tuff uppgift att prova unga viner från dessa distrikt. De flesta viner här har precis tappats på butelj vissa är fortfarande tank ”sampels”. Ni kan ju tänka er hur det är med tanninerna från mycket unga Barolos och Barbarescos. Under sex dagar provas 600 olika viner blint och man är alldeles skinnflådd i gommen efter denna övning. Men det är värt det då man får en fantastisk överblick av Piemontes utbud av kvalitetsviner. För att vara mer exakt kommer vinerna från Langhe som är en del av Piemonte. Druvan vinerna är gjorda på är den erkänt svårodlade Nebbiolo. Många försöker sig på att odla den i andra områden i världen men det har inte fungerat. I norra Piemonte finns det mindre områden som traditionellt odlar Nebbiolo men vinerna når inte samma höjder som Barolo och Barbaresco gör i kvaliteten.

Langhe är till och med mer svårbedömt än Bourgogne som jag även har lång erfarenhet av att prova och besöka. Problemet för Langhe är precis som i Bourgogne med ett stort antal mindre odlare och producenter som har små landområden spridda på många platser. Det är ett sammelsurium av vinmarker och odlare som det är svårt att hålla reda på. Många av vinerna kommer inte alls till den svenska marknaden eller i mycket små partier. Varför det? Jag vet inte exakt men det finns en stor okunskap om vinerna och området generellt. Det kan även bero på att det är väldigt svårt att få en överblick snabbt. Vinerna är även lite tjuriga med massor med tanniner i ungdomen och tar tid på sig för att visa upp hela sin repertoar. Mitt råd till alla vinälskare missa inte Barolo och Barbaresco! Det är inte de billigaste vinerna och de flesta görs i en liten upplaga till en väntande världsmarknad.
Till en svamprisotto eller höstens vilt sitter en Barolo eller en Barbaresco som hand i handske. Vad många inte känner till är den stora årgångsvariationen precis som i Bourgogne. Man brukar generellt dela upp årgångarna i varma och svala årgångar. Vinernas uttryck varierar en hel del mellan de olika vinbyarna och mellan årgångarna så det är ett pussel att lägga när inköpen skall göras. Vi på DinVinguide.se kommer förutom Chablis och Amarone skolan även fördjupa oss i vinerna från Langhe.

Nu är det inte bara vinerna som drar en vinprovare till Piemonte utan i lika hög grad maten. Piemonte har ett av om inte det bästa köket i Italien. Man har en stolt tradition med traditionell gastronomi som man inte ändrar efter trender inom kökskonsten. Det är nog det som är hemligheten bakom kvaliteten. Vidare är scenerierna fantastiska i det mycket kuperade landskapet. Det är en upplevelse att blick ut över vingårdarna och Alpernas snöklädda toppar i fonden. Under ett antal artiklar kommer vi reda ut och beskriva de olika vinerna. Vi kommer även att diskuttera likheter och skillnader mellan Barolo och Barbaresco. Så jag önskar alla en fin höst med vin och mat.