- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplista: gott utan alkohol – alkoholfritt
Topplista: gott utan alkohol – alkoholfritt
Topplista: gott utan alkohol – alkoholfritt
Alkoholfritt
Alkoholfria viner blir sällan särskilt bra tyvärr. Det säger sig självt, ett vin utan några procent alkohol blir motsägelsefullt, är egentligen inte ett vin längre.
I alkoholen sitter smak, något som alltså försvinner när det då tas bort. Kvar blir i ofta en platt, enkel och ofta väldigt söt dryck.
Det finns tack och lov alltid undantag. Numera finns det till och med flertalet undantag som har en position i det fasta sortimentet. Det handlar om drycker som är alkoholfria från början, men innehållet är ändå gjort på druvor som man gör vin på. Smaken av druvan finns där, med syra och friskhet, fast inte en gnutta alkohol. Renare, fräschare och godare tycker jag.
Dryckerna hamnar under kategorin druvmust och görs alltså på druvor som till exempel chardonnay, merlot, syrah och sauvignon blanc. Druvor av sorten vitis vinifera, som man gör vin på. Frukten skördas, pressas och pastöriseras därefter för att drycken ska konserveras. Man sätter alltså inte igång en jäsning – processen där jästcellerna äter sockret varvid alkohol bildas.
Resultatet blir druvrena juicer, som verkligen smakar av sin druvsort. Ska vi prova?
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/skrmavbild-2018-10-24-kl–09-19-42.png*section**row*Producent: Lllopart
Ursprung: Katalonien, Spanien
Druva: Xarel-lo
Kuriosa: xarel-lo är en av de viktiga stommarna i Spaniens cava. Det är en grön druva med hög syra och friska smaker av gula frukter och citrus. Den ger cavan struktur och volym. I denna alkoholfria variant hittar vi sötma men också syrliga smaker av hjortron, apelsin, havtorn och kryddor.
Lllopart är en producent som har sitt säte i cava-byn Sant Sadurni d’Anoia. Här ligger flertalet av de kända cavahusen. Utöver cava producerar de några stilla viner, samt denna druvmust. Den är för övrigt både ekologiskt certifierad och veganvänlig.
Avnjut den till cheesecake, crepes med bär, fruktsallad med exotiska frukter eller varför inte smakrika ostar med hjortronsylt eller en kryddig päronkompott.
Drycken finns i över 120 butiker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/ost.jpg*section**row*Producent: Alain Milliat
Ursprung: Frankrike
Kuriosa: Alain har producerat sina alkoholfria drycker sedan början på 1990-talet. Hans filosofi är att göra det bästa från råvaran som är i säsong. Han har en stor portfölj med drycker gjorda på allt från rabarber, ananas, morot, äpplen och druvor till vinproduktion. Merparten av frukten kommer från kontrakterade odlare i Frankrike. Grand Cru-jus som importören kallar det!
Från och med den 1 september finns det två drycker från Alain Milliat på hyllorna. Alkoholfria så klart och gjorda på druvor. De finns i cirka 170 butiker.
Jus Raisin Blanc Chardonnay, nr 1950. 39 kr för 330 ml.
100 procent pigga chardonnay-druvor, som krossas och blir till en söt och frisk must. I glaset hittar vi gula russin, gula plommon och mogna stenfrukter.
Servera till mögelostar med en plommonmarmelad eller en kompott på stenfrukter och en klick kardemummagrädde.
Jus Raisin Rouge Merlot, nr 1924. 39 kr för 330 ml
Ren merlot med tydliga smaker av druvan. Vi möts av sviskon, svarta vinbär, kirch och söta kryddor. Prova till den stundande julgröten, chokladmousse eller en kompott på bär med vaniljgrädde.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/brpaj.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

