- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Tina upp med glögg – Bäst i test 2014
Tina upp med glögg – Bäst i test 2014

Tina upp med glögg – Bäst i test 2014
Glöggtiden är här igen… och det är svårt att komma undan. Glögg är tradition, en djupt rotad sådan. Trots detta har det varit en hel del både intressanta och framför allt mindre intressanta glöggtrender de senaste åren. Obskyra och rätt onödiga smaker har avlöst varandra, allt från lakrits till blåbär och vanilj. Njae, glögg ska smaka glögg. Det verkar även konsumenterna tycka, för i år ser vi inte samma smakhysteri, även om det dyker upp ett och annat glöggfrågetecken. Trenden är istället nya märken och ekologiska sorter. Marknaden styrs förvisso redan av världens mest kända Blossa, så det är inte nog helt lätt att slå sig in på glöggbanan. Men väl värt ett försök. Vilka är bäst då? Ta ett glas glögg och läs nedan.
Alla nya glöggsorter lanseras måndagen den tredje november. Många finns i flera storlekar.
Dufvenkrooks Vinglögg, nr 96001. 66 kr. 10 %
Dufvenkrooks Original, nr 96009. 77 kr. 15 %. Finns i flera storlekar.
Dufvenkrooks är en klassiker som håller alltid håller stilen. Lite mindre sötma, lite mer ”vuxen” i smaken och lite mer tanniner. Båda är kryddiga och strama, med gott om smak av pepparkakor och nejlika. Personligen föredrar jag Original som har lite mer bett och känns mindre söt tack vare något mer alkohol.
Blossa Vinglögg, nr 4000. 69 kr. 10 %
Blossa Starkvinsglögg Röd, nr 8505. 79 kr. 15 %
B L O S S A, glöggen heter Blossa. Glöggkändisen Blossa måste så klart vara med. Tidlös och först, den kom redan 1865. Mycket söt och fyllig med smak av julkryddor, plommon och russin. Starkvinsglöggen bjuder även här på lite mer stuns och smak.
Blossa Starkvinsglögg Vit, nr 96519. 79 kr. 15 %
Kryddigt och fylligt, med smak av citron, grapefrukt, pomerans och kryddor. Prova att servera den kyld, med isbitar och en apelsinklyfta. Jag föredrar de vita glöggsorterna kylda, så att smakerna och kryddorna kommer fram mer.
Som vanligt kommer Blossa med sin årgångsglögg, denna gång med smak av lavendel. Bättre än vad det låter faktiskt. Lavendelsmaken tar inte över, vare sig glöggen är kall eller varm. Fast ärligt talat, den vanliga traditionella smakar bäst. Blossa 14 Lavande, nr 76600, kostar 95 kr och ligger i BS även om det går att hitta i flertalet butiker.
Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg, nr 96002. 79 kr. 14,5 %.
Tegner & Son Tradition Ekologisk Vinglögg, nr 97012. 69. 12 %
Tegnér & Son dök upp för något år sedan och för min del får den gärna vara kvar. Wilckens Fat har riktigt fin kryddning, balanserad sötma och smak av ceder, fat, fikon och dadlar. Tradition är mer klassisk med gott om sötma, julkyddor och mycket torkad frukt. Båda är ekologiska.
Goder Afton Röd Vinglögg, nr 96031. 59 kr. 12,5 %.
En nykomling i sortimentet, som också är ekologisk och bara innehåller naturliga kryddor. Stilen är lite mer viniös och lättare än många andra, med fin sötma och bra kryddning.
Goder Afton Vit Starkvinsglögg, nr 96016. 75 kr. 14,5 %. Fräsch och ren vitvinsglögg, som också gärna får serveras kall med en isbit. Gott och uppfriskande till glöggminglet.
Du kan faktiskt göra din egen glögg, så får du bestämma sötma och kryddning själv.
Fredrik har en fin artikel här, om glöggens historia samt ett eget gott recept.
God Jul då!


