- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Tahbilk – lagringsviner från Australien
Tahbilk – lagringsviner från Australien
Tahbilk – lagringsviner från Australien
Tillhör du de som gillar rejäla shirazviner från Australien? Du kan vara lugn, de finns fortfarande kvar. För mycket av det goda är härligt ibland. Till rejäla grytor, en stor biff på grillen eller viltkött med mycket smak, passar det perfekt med de där rika och fylliga vinerna.
Men det finns en annan sida av Australien också. Den svala och eleganta, och inte minst långlivade. En sådan producent är Tahbilk. En av landets äldsta vinfirmor, grundad 1860, och fortfarande verksamma. Tahbilk ligger i Victoria, cirka 10 mil norr om Melbourne. Här ligger även Nagambie Lake, en sjö som aborginerna kallar för tabilk-tabilk. Ett uttryck som betyder ”platsen med många vattenhål” – visst är det ett perfekt namn på en vingård.
Tack vare åldern på vingården, kan Tahbilk stoltsera med några av de äldsta vinstockarna i världen. En liten plott shiraz från 1860 finns ännu kvar och några rankor marsanne från 1927. Dessa producerar fortfarande druvor och det är delvis tack vare dem som Tahbilk har blivit så erkända.
Marsanne är en av firmans viktigaste druvor. Det är en grön druva som ursprungligen kommer från norra Rhône i Frankrike. Marsanne är relativt svårodlad eftersom den är känslig för väderväxlingar. Låga temperaturer påverkar druvans mognad och kan göra att den inte utvecklar sina smaker tillräckligt. Mycket värme kan däremot göra att den tappar syra och fräschör.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/img_5175.jpg*section**row*Tahbilk vet däremot hur man ska ta hand om marsanne på bästa sätt. Vinet Tahbilk Marsanne har hängt med länge på Systembolaget, i mer än 20 år faktiskt. Vilket är intressant, då det är ett vin som går att spara i 20 år för den som vill prova.
Hur smakar marsanne då? Hos Tahbilk blir den frisk och får en fin mineralitet. I smaken hittar vi också lite sälta, tillsammans med läskande smaker av pomelo och grapefrukt som hänger kvar länge i den fräscha eftersmaken. Det är gott redan idag, men varför inte köpa en låda och lägga undan? Det är en av vinfirmans viktigaste viner och storsäljare. Att det endast kostar 95 kronor är en extra trevlig bonus. Ett spottstyver för en vin av sådan hög kvalité och lagringskapacitet. Marsanne klarar bevisligen det. Vi fick möjligheten att prova årgång 1994, 1997 och 2001, då vinmakaren Alister Pubrick besökte Sverige nyligen.
1994 var ett kallt år, enligt Alister, vilket gav vinet ett bra syra. Med åren har vinet fått smaker av aprikos, persika, havtorn, hjorton och macadamianötter.
1997 var ett varmare år och enligt Alister är vinet mer typiskt för en mogen marsanne. Här hittar vi mer rostade toner, nötter som cashew och macadamia, lite rök och en fetare frukt.
2001 var en bra årgång, som gav vinet pigg syra och bra mineraltoner. Ett vin med smak av havtorn, hjortron och vit persika.
Äldre årgångar finns endast att köpa på plats, i Australien. I Sverige får vi nöja oss med årgång 2012, som ligger i beställningssortimentet. Inte fy skam det heller.
Vill du hellre prova rött? Då kan vi tipsa om Tahbilks fina viner på shiraz. Flera av dem ligger i beställningssortimentet. Till sommarens grillade fiskar, skaldjur och kyckling tycker jag att ni ska prova de vita vinerna The Tower Chardonnay Viognier samt blenden Rousanne Marsanne Viognier. För den som har mer tålamod och tid, är det en låda marsanne som står på inköpslistan.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*