- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Syrah/shiraz – smaken och maten
Syrah/shiraz – smaken och maten
Syrah/shiraz – smaken och maten
Syrah, eller shiraz som den också heter, är en druva med attityd. Var den än odlas i världen, så smakar den mycket. Vare sig det är en krallig shiraz från Australien eller en mer pepprig variant från Rhonedalen i Frankrike. Det är en druva som gillar mat och maten gillar vinet.
Hur smakar shiraz/syrah då?
I svalare områden, som till exempel Saint Joseph i norra Rhonedalen i Frankrike, får vi ett vin med mer peppar än frukt. Lagerblad, svart- och vitpeppar, lite muskot och till och med köttiga smaker av salami och chark är typiskt därifrån.
Smaka på Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2013, nr 2800, 75 kr för 375 ml.
En fint exempel på syrah från norra Rhonedalen. Crozes-Hermitage är det största området i Rhone och här är det framför allt syrah som dominerar.
I södra Frankrike, som Languedoc, blir det en mer varmodlad stil. Rik, tät och mullig frukt i form av solmogna skogsbär, lakrits och medelhavsörter.
Prova Ch Malavieille Alliance 2014, nr 2662. 119 kr
Varm och mullig blend på 80 % syrah och 20 % grenache. Det är vanligt att syrah får sällskap av andra druvor, särskilt i Rhonedalen och de södra delarna.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Shiraz från Australien får en lite annan karaktär. Här blir vinerna ofta riktigt maffiga och fyllda till bredden av mörka bär, lakrits, ibland lite brända toner och smak och doft av eucalyptus.
Testa Fox Creek Red Baron Shiraz 2014, nr 2194. 109 kr
En klassisk australiensare med rik frukt av svarta vinbär, skogsbär, lakrits och mörk choklad.
Shiraz gör sig väldigt bra i Sydafrika också, där den kan gå under stavningen syrah. Även här blir det en mer varmodlad variant, med mullig frukt, röda bär, ibland en rökig ton, frisk syra och örtiga inslag av lite ceder, lite tobak och kakao.
Korka upp Allesverloren Shiraz 2013, nr 29002. 100 kr
Ett vin som hängt med ett bra tag på Systembolaget och som håller sin kvalité. Fruktdrivet och mustigt med smak av vildhallon, skogsbär, örter och fat.
Chile har också seglat upp på shiraz-topplistan och gör fina druvtypiska exemplar på druvan. Här får man ofta en fin kombination av frukt, örter och peppar.
Missa inte Corralillo Syrah 2014, nr 6446. 99 kr
Nya världen möter gamla världen i denna druvtypiska syrah, som dessutom är ekologisk. Svartpeppar mixat med björnbär, blåbär, körsbär och torkade örter. Bra kraft samtidigt som eftersmaken är lång och fräsch.
Vad äter man till syrah/shiraz då?
Vi ska inte snåla på vare sig örter, kött, smak eller smör till dessa viner. Vi ska inte dra in på tiden heller. Satsa gärna på ett långkok, en boeuf bourguignon som puttrat i timmar. En coq a vin kanske, med rökt sidfläsk som möter upp de ibland lite rökiga tonerna i syrah. Viltkött är kanon, med sina intensiva och rika smaker. Lamm med rosmarin och timjan är ett annat bra tips. Eller allt på grillen. Fast just det vinet sparar vi till sommaren…*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*




