- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Och därmed pasta!
Och därmed pasta!
Och därmed pasta!
Pasta kan man äta året om. Årstidens råvaror och väder får styra innehållet. Eftersom vi snart har avverkat halva oktober och kanske invigt vintermössan, blir det däremot rött i glasen och passande pastasåser. Vi har mycket att lära oss av livsnjutarna i Italien, som förstår vikten av en lång måltid med familjen där vinet har ett självklar roll.
Pasta pomodoro är kanske den mest enkla och populära av alla rätter. Men det kräver lite tid, samt bra råvaror. Pomodoro är ordet för tomat på italienska. Just tomater är alltså huvudingrediensen, helst färska men hela konserverade går också bra. Resten av smakerna från vi från vitlök, lök, basilika och eventuellt en skvätt balsamvinäger för lite sötma. Ge pastan tålamod, låt allt puttra ihop längre.
Vinet? Något friskt, rödbärigt och inte för strävt.
Masciarelli Montepulciano d’Abruzzo 2014, nr 79116. 99 kr. BS
Montepulciano har just de där rödsyrliga bären vi vill åt. Körsbär, lingon, höga syror och en läcker örtighet. Perfekt till en pastarätt som också har syra från tomaterna. Druvan montepulciano är den viktigaste i regionen Abruzzo. En region som dessutom har väldigt hög kvalité på sin pasta.
Pasta bolognese är en annan vardagsfavorit. Här får nötfärs smälta samman med tomater, selleri, vitlök, morötter och pancetta eller bacon. En pastarätt med mycket smak, som mättar länge.
Läs nedan också receptet på Pasta vegonäs från AnnaAntonia.
Vinet? Här behöver vi lite mer frukt och kraft.
Prugneto Sangiovese Superiore 2015, nr 2313. 79 kr.
Sangiovese är en av Italiens främsta druvor, som vi vanligtvis hittar i Toscana. Denna kommer från Bologna i regionen Emilia-Romagna, passande nog. Livlig syra och mörka bär som körsbär, plommon och medelhavsörter är typiskt för sangiovese. Kolla in Davids trevliga artikel om bolognese nedan.
Pasta Carbonara är mäktig, maffig och mumsig. Pancetta, eller bacon, samt grädde, parmesan och en äggula på toppen; rejäl vintermat! Grädde tillhör inte originalreceptet, men här i norr kan vi behöva lite extra värme och smörjelse.
Ett vitt, kraftfull vin passar fint till carbonara. Tänk en ekfatslagrad chardonnay. Fast hösten kräver rött. Carbonaras ursprung är oklart. En del anser att den kommer från Rom. Andra södra Italien. Jag gillar syditalien och vinerna därifrån. Här finns viner med fin frukt, men också tanniner som slipas ned av den krämiga pasta.
Vinet? Ett rött med fin strävhet.
Terredora Aglianico 2012, nr 6288. 99 kr. BS
Aglianico hittar vi i regionerna Kampanien, Basilicata och Apulien. Mitt tips kommer från Kampanien, som ligger på västkusten. Det är en krallig druva, med strävhet och bra syra. Men får den några års lagring och gärna mat med fett, då kommer istället frukten fram. Detta vin kommer lindas in av grädden och den salta osten. Den kommer också värma en lite trött höstkropp.
Och därmed basta.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*


