- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Louis Massing – champagnetips inför nyår
Louis Massing – champagnetips inför nyår

Louis Massing – champagnetips inför nyår
Jul och nyår är på allas läppar. Och snart är det champagne i allas gommar. Fredrik har redan tipsat om en av dagens champagner, men jag tänkte gå in på en lite djupare presentation av firman. Louis Massing lanserades 2010 i Sverige, då med husets Brut Réserve. En välgjord och framför allt lite billigare champagne under 200 kronor. Idag finns flera produkter i beställningssortimentet och importören har precis fått in en Brut Nature i det ordinarie sortimentet. Jag är vanligtvis ingen stor konsument av just helt torra champagner (brut nature, zero dosage osv), då jag tycker många får en alldeles för stram och knastertorr stil. Smaken är som baken. Fast Louis Massing lyckas leverera både frukt men också en snygg torrhet och fin struktur. Ett måste till skaldjur, ostron och som uppiggande lunchskumpa!
Louis Massing är en liten familjefirma, som producerar cirka 500.000 flaskor om året. Huset grundades 1936 i byn Avize i Côte des Blancs och drivs idag av den fjärde generationen.
Vinmakaren heter Jean Bernard Moroy, som också är ägare. Han inriktning är att göra lättillgängliga, fräscha champagner, som ska avnjutas i sin ungdom. Chardonnay står ofta i fokus och man gör även en fyllig fatjäst champagne. Prisnivån ligger långt under många andra stora märken.
Sammanlagt äger man 11 ha, men Massing köper även in en del druvor till sin framställning. Ungefär hälften av all produktion går till export, där Sverige och Finland får en stor del.
Viner på Systembolaget. Beställningssortimentet = BS.
Louis Massing Brut Réserve, nr 7403. 199 kr. BS
Fruktig och ung champagne, med fina syror och äppeltoner. Rund, mjuk och behaglig stil. Innehåll: 1/3 av vardera druva; chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Basår är 2011. Dosage ligger på cirka 8 gram. Trevligt bubbel i sitt prisläge. Finns i fåtalet butiker.
Louis Massing Rosé Brut Premier Cru, nr 77416. 299 kr. BS
Fruktdriven rosé med frisk syra, fin mineralitet och drag av jordgubbar, hallon och körsbär. En riktig fruktflört! Innehåll: 70 % pinot noir och 30 % chardonnay. 7 % rött vin är tillsatt. Ligger 24 månader på sin fällning. Dosage runt 10 gram. Produktion cirka 30.000 flaskor.
Louis Massing Blanc de Blancs Grand Cru Millesimé 2005, nr 77417. 359 kr. BS
Liten produktion på 5000 flaskor. All frukt kommer från de egna gårdarna. 2005 är en något mer snabbmognande årgång, vilket märks här. Vinet har redan mognadstoner som lite nötter, kola och knäck. Kraftfull och matig. Servera till skaldjursbisque och ljust kött. Dosage cirka 8 gram. Innehåll: 100 % chardonnay, blanc de blancs.
Louis Massing Grand Cru Blanc de Blanc Brut Nature, nr 7419. 280 kr. Fast sortiment, 60 butiker.
Brut Nature betyder ingen dosage, alltså inget tillsatt socker. Bra frukt för att vara en Brut Nature. Mycket torr och krispig med fin syra och rena toner. Perfekt ostronskumpa! Basen är årgång 2009 och innehåll 100 % chardonnay (blanc de blancs). Den lilla dos socker som finns naturligt i vinet, ligger på 2,7 g/l.





