- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Lättgillade viner från Kalifornien till rejält amerikanskt krubb
Lättgillade viner från Kalifornien till rejält amerikanskt krubb

Lättgillade viner från Kalifornien till rejält amerikanskt krubb
Ibland krånglar vi till det alldeles för mycket. Det där med vin alltså. Det ska luftas, dekanteras och sniffas. Det ska sörplas, spottas och analyseras. Visst, många viner förtjänar detta. Särskilt många unga, komplexa och framför allt dyra viner.
Men då och då vill man bara ha ett glas vin. Punkt slut. Något som är lättgillat och lättdrucket. Lika gott till mat, som på egen hand.
Handcraft står för just detta. Tydliga viner, med mycket solig kalifornisk frukt och en bra prislapp. Firman i sig ingår i den amerikanska vinjätten DFV Wines, som bland annat producerar vinerna från Gnarly Head, Black Stallion och Irony. Stort, fast också familjeägt och med rötter i Italien. Allt började med sicilianaren Gasparé Indelicato, som emmigrerade till Kalifornien i början på 1920-talet. Han gjorde vad hans pappa, farfar och resten av familjen gjort; odlade druvor till produktion av vin. I början sålde Gasparé allt frukt och fick snabbt ett bra rykte för sin fina kvalité. Så småningom bestämde sig Gasparé för att göra eget vin. Resten är historia och idag äger familjen stora vingårdar utspridda över Kalifornien för de olika projekten.
Handcraft plockar sina druvor från gårdar i Napa, Monterey och Lodi till sina 10-talet viner. Alla är så kallade field blends. Det växer alltså mer än en druvsort i samma vingård. Därför har vinerna ofta en liten skvätt av en italiensk druva i sig för att föra arvet vidare. Kvinnan bakom Handcraft heter Cheryl Indelicato. Hon är född och uppvuxen i vinfamiljen DFV och besökte nyligen Sverige för en provning och presentation och av sina viner.
Handcraft Chardonnay 2011 (nr 79526, 99 kr) har några procent malvasia bianco i sig. Det är ett fruktdrivet vin med liten blommighet från malvasian och massor av tropisk frukt och rondör.
Ett vin som passar fint till sommarens fisk på grillen, ugnsrostad kyckling och caesarsallad.
Handcraft Petite Sirah 2012 (nr 70534, 99 kr) är spetsat med lite zinfandel från Lodi. Här finns ett bra bett, tät, mörk frukt, söta bär och rostade toner av fat och kaffe.
Prova till en stadig hamburgare och revbensspjäll.
Vi provar också några viner, som inte finns på den svenska marknaden i dagsläget. Där sticker Pinot Noir 2012 ut. Vinet är saftigt, silkigt med massor av frukt såsom jordgubbar och körsbär. Lättsamt, men bra för sin prisnivå om det också landar på 99 kr.
Till vinerna får vi rejäl amerikansk mat. Platsen är Marie Laveau, vars kök har influenser från Louisiana. Här finns också Love Food Café, som snabbt blivit en söderfavorit. Min kollega Karoline har skrivit om den här. Här serveras några av stans bästa mackor. Eller sandwich får man väl säga. Detta har inget med svennemackor att göra, som mest består av bröd och dystert innehåll. Vi får två minimackor; en veggieslider gjord på kikärtor, fylld med appleslaw. Det är saftigt, kryddigt och riktigt gott. Inte alls dumt till en fruktig petite sirah eller zinfandel. Sandwich nummer 2 är fylld med pulled pork och cole slaw. Krämigt, salt och lite sött. En pinot noir eller chardonnay blir finemang till.
Anette kommer som vanligt med ett bra recepttips, så kolla in hennes sida!








