- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Klassiskt och stilfullt från Fattoria di Félsina
Klassiskt och stilfullt från Fattoria di Félsina

Klassiskt och stilfullt från Fattoria di Félsina
Det är något särskilt med Toscana. Böljande vinfält, cypresser, grönska, historia och gamla byar. Romantiskt och vackert så det förslår. Och så har vi vinet förstås. Allt från den nästan kultiga fiascoflaskan till högt prissatta Supertuscans. Sen har vi några vinfirmor däremellan, som gör klassisk Chianti, utan för mycket modernitet och skenande prislappar. Fattoria di Felsina är en av dem. Tidlöst, men inte förlegat och här är det sangiovese som är i centrum. Som sig bör i Toscana.
Felsina ligger i Castelnuovo Berardenga och köptes av Domenico Poggioli under 1960-talet. Då bestod den av 10 ha, som han och svärsonen Giuseppe Mazzocolin började utveckla. Idag äger man 470 ha, där 76 består av vingårdar med olika jordmånar och lägen. Man började tidigt experimentera med de olika lägena, bl.a Rancia som vinet med samma namn kommer ifrån. Plotten är på 5 ha och ger små och smakrika, fylliga sangiovesedruvor. Vinet lanserades under 80-talet, då det fortfarande var ovanligt med single vineyards-viner i Italien. Tanken var att reflektera Felsinas stil och filosfi på ett elegant vis. Under samma period kom även Fontalloro, ett vin gjort på 100 % sangiovese från de högst belägna vingårdarna; uppåt 400 möh.
Idag är det Domenicos barnbarn, Giovanni Poggiali som äger och driver Felsina. Han var nyligen på besök i Sverige där han tog med sig både nya och gamla årgångar av Rancia, för att visa på dess lagringspotential. Det kommer även att släppas flera halvflaskor från Felsina under hösten, en efterfrågan som ökar på vår marknad. Självfallet gör man ett syndigt söt och god Vin Santo också. Det heliga vinet. Heligast för mig är ändå Rancia, som det fortfarande finns några flaskor kvar av…
I Sistri Chardonnay 2012, nr 75685. 165 kr. BS
Felsinas chardonnay släpptes för första gången 1987. Chardonnay tillhör inte vanligheterna i Toscana, men jag tycker man lyckas skapa en egen stil med både kraft och elegans. Syran är frisk och vinet är runt, krämigt och fint strukturerat med smak av ananas, aprikos, cashew och sesamfrön. Har legat på franska fat i 9 månader. Prova till en svamptoast.
Chianti Classico Berardenga 2011, nr 92274. 159 kr. Lanserades i september
Ren och fin Chianti, med läskande röd frukt som granatäpplen, körsbär och plommon. Bra djup och syra.
Chianti Classico Berardenga 2010, nr 92309. 89 kr för 375 ml. Lanseras i november.
Både 2011 och 2010 var två riktigt bra årgångar, enligt Giovanni. 2010 är något mer komplex och bjuder på lite mer struktur och bett. Bra tanniner och fin röd röd frukt.
Chianti Classico Rancia Riserva 2009, nr 95235. 281 kr. Lanserades 2013, finns flaskor kvar.
Det här är gott, så gott. Friskt, saftigt och supersnyggt. Proppat med röda, syrliga bär, mineraler och fräschör som aldrig tar slut. Köp det som finns kvar.
Fontalloro 2009, nr 95229. 375 ml för 169 kr. Lanseras i november
Tät och stram, med massor av mineraler, mosade skogsbär, körsbär, plommon, svarta vinbär och granit. Lång eftersmak. Lagra helst, då det är ett vin som är gjort för lång lagring, enligt Giovanni.
Vin Santo Chianti Classico 2004, nr 92321. 269 kr för 375 ml. Lanseras i november.
Smarrig vin santo, med smak av knäck, farinsocker, lakrits, brända mandlar och torkade aprikoser. Läcker syra och fin oxidation. Vad äter man till detta då? Det vet Anette!
Importör är VinUnic


