- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Inköpslista: Ribera del Duero
Inköpslista: Ribera del Duero

Inköpslista: Ribera del Duero
Allt ni vill veta och kanske även inte veta om Ribera del Duero, kunde ni läsa om här förra veckan. Nu över till det roliga. Vintipsen! Ribera har många dolda skatter. Jag har plockat ut mina favoriter.
Altamimbre 2009, nr 75988. 255 kr. BS
Tätt och mustigt, med fin lagringspotential. Fast detta är riktigt härligt redan idag. Saftig och mineraldriven stil med smak av körsbär, plommon och örter. Rent och prydligt, med integrerade fat och ett långt, torrt avslut. Stiligt. Producent: Bodegas Pingón. Produktionen för detta vin ligger på 5000 flaskor/år. Frukten kommer från gamla vingårdar och vinet lagras på franska ekfat i 25 månader.
Cair 2009, nr 70755. 225 kr. BS
Silkigt och inbjudande, med saftiga men ändå tydliga och torra tanniner. Djup och fin frukt, som plommon, körsbär och cassis. Ren, fräsch och modern utan att vara för mycket – vare sig på frukt- eller fatfronten. Läskande syra och lång, livlig eftersmak. Detta tar man gärna ett glas till av. Och ett till. Producent: Bodegas Dominio de Cair, som är ett samarbete mellan Rioja-producenten Luis Canas och Juan José Irebecampos. Egendomen ligger i norra Ribera och består av 70 ha, som ligger uppåt 950 möh. Vinet lagras 14 månader på nya ekfat, där 80 % är franska och 20 % är amerikanska.
Finca Villacreces 2009, nr 74251. 231 kr. BS
En personlig favorit, som ingår i Grupo Artevino; en firma som har vingårdar på 4 olika platser i Spanien. Finca Villacreces är en av dem och granne är ingen mindre än Vega Sicilia. Detta är urgott redan ikväll, efter lite luft, men kommer också platsa fint i vinkällaren några år. I doft och smak, hittar vi en korg med nyplockade björnbär, blåbär och plommon. Toppat med läskande syra, lite mocca och mineraler. Så gott! Vinet har spetsats med 5 % cabernet sauvignon och lagras 16 månader på fat. Här finns mer att läsa om Grupo Artevino.
Vina Pedrosa La Navilla 2009, nr 71880. 267 kr, säljs i kolli om 6 flaskor. BS
Komplext och fokuserat vin, med söta fina tanniner och lång, läcker eftersmak. Frisk stil, med toner av tobak, ceder, körsbär, vildhallon och massor med mineraler. Oerhört snyggt. Producent: Perez Pascuas, en av de främsta i Ribera del Duero. Frukten till La Navilla kommer från en single vineyard, med ett betydande microklimat där det är stora skillnader på temperaturen natt och dag. Resultatet blir ett vin med balans och fräschör. Lagring sker på franska fat i 20 månader.
PSI 2012, nr 99063. 279 kr. Tillfälligt släpp. Finns i utvalda butiker.
Peter Sisseck, heter dansken som står bakom kultvinet Pingus. Ett stort vin, med lika stor prislapp. Vinet ligger idag på nästan 6000 kr i Sverige. Då är PSI ett redigt superfynd! Peter står nämligen bakom det också. Innehåll är 95 % tinta del pais och 5 % garnacha tinta – vilket är nytt för denna årgång. Tanken är att ge vinet mer fräschör och tillgänglighet. Lagring sker på en mix av foudres, betongtankar och gamla Pingusfat. En Pinguslight, typ. Prismässigt i alla fall. För vinet är inte light på något sätt. Här finns massor med koncentration, mineralitet och komplexitet. Och härlig frukt givetvis. Produktionen är biodynamisk.
Fincas Valdemar Crianza 2011, nr 74193. 99 kr. BS
Valdemar känns kanske mest bekant från Rioja, där de producerar utmärka viner som håller i många decennier. Projektet i Ribera är relativt nytt för firman, 2011 är faktiskt första årgången. Vinet består av 100 % tinta del pais, från 100 år gamla stockar. Häftigt. Jag gillar det här av två anledningar; den höga kvalitén och den låga prisnivån. För 99 kr får du en riktigt trevlig vinupplevelse, med massor av röd frukt, bra syra, fina tanniner och syra. Läs gärna mer om Conde de Valdemar här.


