- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Amen för ramen
Amen för ramen
Amen för ramen
Att vi gillar trender i Sverige är ingen hemlighet. Vare sig det gäller mode, mat eller dryck. Har en restaurang, som serverar ramen dykt upp, vet man att det snart öppnar en till nära dig. Ramen är jättevälkommet till en höstlikt Sverige. Det är, kort och gott, en japansk version på den kinesiska nudelsoppan. Het fet buljong, som fått puttra länge och fylls på till bredden med grönsaker av olika slag, någon form av protein och eventuellt ett kokt ägg på toppen.
Jag minns med nostalgi, när de första nudlarna anlände till Sverige. De kom i form av små paket med tillhörande kryddpåse. Det var bara att slänga ner nudlarna i kokande vetten och hälla på kryddblandningen. Snabbmat på asiatiska.
Den nya sortens ramen som poppat upp i krogform har lite mer kött på benen – om man säger så – och den har också fått koka länge, men både kärlek och fina ingredienser.
Det finns i huvudsak fyra sorters ramen, alltså buljongsmaker.
Shoyu som är en sås på soja.
Miso
Tonkotsu som är gjort på fläskben
Shio som är salt
Vad alla har gemensamt är smak. Det är mycket smak och det kan även vara en hel del hetta. Ska vi servera vin till ramen, får vi alltså tänka till och ta hänsyn till alla smaker.
Det finns några regler när det gäller hetta och vin. Ett rött vin med strävhet – tanniner – kommer att upplevas ännu mer strävt och stramt. En helt torrt vin blir ännu torrare och bara smaka surt och bittert. Vi behöver alltså lite sötma, mjuka tanniner och inbjudande frukt. Allt det där hittar vi enklast i ett vitt vin. Gärna ett halvtorrt, med några gram restsötma som kommer naturligt från druvorna. Sötman lindar in hettan och tar fram frukten i vinet.
Jag tänker direkt på riesling. Ett vin med höga, krispiga syror och sötma (om man väljer en spätlese eller kabinett). Som exempelvis mina tips nedan:
Dr L Riesling 2015, nr 7218. 87 kr
Söt men också krispig och frisk riesling från Mosel. Utmärkt till din ramen med skaldjur.
Leitz Dragonstone Riesling 2015, nr 72716. 89 kr. BS
Höga syror varvas med djup och läcker frukt av gula stenfrukter och lemonad. Prova till ramen med het kyckling.
Fler viner finns så klart i vårt välfyllda vinbibliotek.
Om du inte är hipster nog att koka din egen ramen, så finns det gott om alternativ på stan. I Stockholm finns numera ett flertal ställen som serverar ramen.
Ramen Ki-Yama på Biger Jarlsgatan
Ai Ramen på Erstagatan
Totemo Ramen på Sankt Eriksgatan
Steam, en bra kedja som serverar både dumplings och heta nudelsoppor
Raamen i Teatern på Ringen
Göteborg har också ett gäng
Ramen-Ya på Linnégatan
Fee Fi Fo Fum Ramen på Rosenlundsgatan
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

