- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Taste of Stockholm – en resumé från restaurangfestivalen
Taste of Stockholm – en resumé från restaurangfestivalen

Taste of Stockholm – en resumé från restaurangfestivalen
TASTE OF STOCKHOLM – EN RESUMÉ FRÅN RESTAURANGFESTIVALEN
I helgen som var gick Taste of Stockholm av stapeln. Det är en av världens finaste restaurangfestivaler, där Sveriges kock- och sommelierelit deltar. Festivalen finns idag i 18 städer på fyra kontinenter. Och ja, det är verkligen världens finaste festival ett riktigt gastronomiskt fine-dining event. Stockholm kunde i år skryta med deltagare som René Redzepi från restaurang Noma i Köpenhamn, vinnaren av Årets Kock 2012 Klas Lindberg, pop-up kök ifrån 2-stjärniga korgen Frantzén, 1-stjärniga krogarna Sjömagasinet, Ekstedt och Gastrologik samt en massa andra fina matmänniskor som vi under hösten kommer att skriva mer om.
Ingen av de andra 17 städerna kan konkurrera med Taste of Stockholms läge, vid Riddarfjärdens vatten med Stadshuset i bakgrunden. Vi hade även vädret på vår sida, facit för helgen blev helt fantastisk med strålande solsken, sensommarvärme och massor med gott att äta och dricka.
Vi njöt av den fantastiska maten, pratade med folk i branschen, tog del av nyheter och massor av tips. Det här var en unik möjlighet för foodies som oss att möta våra idoler, kollegor och vänner.
UPPSNAPPAT
HÅKAN THÖRNSTRÖM satsar på egen äppelmust i Thörnströms kök och Thörnströms Privata Rum och är nu självförsörjande av naturell och smaksatt äpplemust under egen label. De driver ett eget litet Musteri i Privata Rums lokaler och viss överproduktion kommer att exporteras. Genial idé tycker vi!
LEO FRODELL (finalist Årets kock 2012 och 2013) och Martin Brag (finalist Årets Kock 2013) startar en catering- och konsultfirma ihop som heter Brag & Frodell Mat – Lycka till!
RYKTET om att kockar slänger saker i golvet när det blir förbannade är inte sant, vi frågade alla kockar vi intervjuade. Är det så att en ny generation kockar har gått ifrån Gordon Ramsey-stilen och kör en mjukare ledarstil?
MÄSSANS ”jag-vill-också-ha” var Electrolux lansering av sous videugn och medföljande vacmaskin. Det känns som om vi foodies nu har lättare att närma oss restaurangstandarden i våra kök. Blir det då kanske så att vi kommer att spendera ännu mer tid i våra kök?
DET SURRAS om nyförvärvet som Sjöstedt och Räms nya krog Lilla Ego har gjort. Jimmy Eriksson som var semifinalist i Årets Kock 2013 och silvermedaljör i världsfinalen av Årets Unga Kock 2013 börjar där under hösten och vi längtar dit.
VI TRÄFFADE många av deltagarna i TV-programmet Kockarnas Kamp och försökte så klart mjölka dem på vem som vann. Men de teg som muren. Christer Svantesson sträckte ut händerna och med ett litet finurligt leende sa han - Jag vet ingenting om vem som vann!!!
JONAS CRAMBY verkar vara en ätare av rang. Han, Tove Henckel och Andreas Larsson fick äran att utse den bästa maträtten på festivalen. Efter mycket smaskande kom de fram till att Adam & Albin Matstudio vann med sin ”Grillade majskolv med tryffel, rökt smör och chilipulver”. Juryns motivering var: ”En enkel festivalrättsklassiker som tryfflerats till en dignande smaksensation, förenar både finess med dekadens och väcker barnet inom oss”.
NÄR VI satt i solen och åt oss igenom Klas Lindbergs fantastiska meny på Chef´s Table undrade vi så klart vad han har i kikaren. Och han svarade att det kommer ett pressmeddelande inom kort. Vad kan det vara undrar vi så klart?
MATEN
Förutom att vi med stor förnöjsamhet åt Klas meny, fick vi även äta Johan Jureskogs meny på Chef´s Table och en hel del andra smårätter hos restaurangerna på området. Vår absoluta favorit var Farangs grissida, den var något i hästväg. Vi gillade även Restaurang Jonas spritsärtssoppa med sidfläsk, 19 glas ankkebab, Indian Gardens vegetariska samosa, Sjömagasinets 63 °C äggula med löjrom samt alla Daniel Roos desserter.
Vi är fortfarande rätt mätta efter helgen, glada och faktiskt även lite solbrända, fulla av matinspiration och nya kunskaper av vin efter en magnifik vinprovning av mäster Michel Jamais. Nästa sommar är det dags igen för Taste of Stockholm missa inte det, Electrolux har nämligen kontrakt på tre år och vi längtar redan till nästa sommar.
Karoline Nordefors och Anette Rosvall Foto: Anette Rosvall och Karoline Nordefors












