- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Smördegstartelette med gräddkräm och bär
Smördegstartelette med gräddkräm och bär
Smördegstartelette med gräddkräm och bär
Den här tarteletten serverade min granne Anna på årets kräftskiva i koloniföreningen. Ta tillvara på sista bärskörden och njut av den här frasiga härligheten. Smaksätt gärna gräddkrämen med t ex vanilj, citron eller kanske kardemumma.
Smördegstartelette med gräddkräm och bär
1 rull färdig smördeg, kyld
2 tsk strösocker
500 g färska eller frysta bär
1 ½ msk florsocker
1 äggvita
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
¾ dl strösocker
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut den färdiga smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla den med uppvispad äggvita. Skär sedan bort 1 cm av kanterna runtom hela och skär till dem så att de passar att lägga som en ”mur” kring hela plattan. Strö över 2 tsk strösocker och nagga med en gaffel. Baka smördegsplattan cirka 10 minuter i mitten av ugnen tills den är gyllene och krispig. Låt svalna. Gör under tiden gräddkrämen. Vispa creme fraiche, grädde och ¾ dl strösocker i en bunke tills det blir krämigt. Ställ åt sidan. Lägg hälften av bären i en skål med florsockret och krossa bären lätt. Vänd ner resten av bären. Fördela gräddkrämen över den avsvalnade smördegsbotten och skeda över bären. Servera direkt.
Kommentar: Smaksätt gärna gräddkrämen med t ex vaniljsocker för att få mer smak. Söta bär och kräm efter egen smak.
(Recept från Mitt Kök)