- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré 4 port
Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré 4 port

Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré 4 port
Den här veckan har jag gjort en skomakarlåda men bytt ut köttet mot en härlig bit torsk. Jag föredrar den fast i köttet och använder därför en termometer för att hitta rätt temperatur. Klassiska smaker som rödvinssås, rökt sidfläsk och en len potatispuré får göra fisken sällskap. Trevlig helg!
//Karro
Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré 4 port
Rödvinssås:
1/2 gul lök, finhackad
1 msk smör
1 1/2 msk socker
peppar
2 dl vatten
2 msk kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 dl rött vin
1 msk soja
Fläsk:
150 g rökt sidfläsk eller 1 pkt bacon, fint tärnat
Potatispuré:
1 kilo mjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
3 dl mjölk
½ dl grädde
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
Torsk:
4 portionsbitar ryggfilé av torsk
mjöl
salt
peppar
Sås: Fräs löken i smöret. Tillsätt socker och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd på med vatten, vin, fond och soja. Koka ihop ca 10 min. Sila ev. såsen och servera.
Fläsk: Stek fläsket knaprigt och låt det sedan rinna av på hushållpapper. Spara fettet i stekpannan till att steka fisken i.
Puré: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av potatisen och mosa slätt. Vispa i mjölk, grädde, salt och peppar till en fluffig konsistens.
Torsk: Vänd fisken i mjöl smaksatt med salt och peppar. Stek fisken i fläskfettet på medelvärme till en innertemperatur på 43 grader.
Montering:
Lägg en klick puré på varje tallrik och skeda ut sås på tallriken. Lägg den nystekta fisken på såsen och strö över fläsket. Servera med en sallad.
Om du träffar mig är det är inte så svårt att förstå att mat är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Att laga, läsa, prata och skriva om mat är min passion. Mat är för mig kärlek, lust och glädje. Alla har en relation till mat, vilket gör det så roligt att arbeta med. Dessutom blir jag aldrig någonsin fullärd, jag får lära mig något nytt av varje människa jag träffar och pratar mat med. Detta gör att jag hela tiden utvecklar mig och den ena dagen är inte den andra lik. Min matlagningsfilosofi är att laga mat från grunden och gärna med säsongens råvaror.
Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.
Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com
Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com
