- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Restauranggalan 2014 och Årets Servitör – Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg och alla vinnare
Restauranggalan 2014 och Årets Servitör – Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg och alla vinnare

Restauranggalan 2014 och Årets Servitör – Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg och alla vinnare
Målet med RESTAURANGGALAN är att skapa ett årligen återkommande evenemang där förebilder, inspiratörer och innovatörer i alla delar av branschen prisas och hyllas. Restauranggalan ska bidra till att skapa ett större idéutbyte och interaktion mellan yrkesgränserna genom att vara det enda branschevenemanget där kockar, sommelierer, servitörer, bartenders, krögare och leverantörer ställs sida vid sida och prisas inför hela branschen. Restauranggalan ska ge branschen en vilja och incitament att anstränga sig ännu mer och som kunderna i slutändan ska uppleva.
ÅRETS SERVITÖR är en tävling för matsalsproffs. Syftet är att lyfta statusen för att rikta strålkastaren mot ett modernt, medvetet värdskap med kunskap och kompetens.
SEMIFINALISTERNA ÄR:
Mattias Nodwall, Upper House, Göteborg
Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg
Gustav Carnsund, Thörnströms kök, Göteborg
Jeanette Linder, Sturehof, Stockholm
André Frick, Strandvägen 1, Stockholm (Sjuk, kommer ej att tävla idag)
Daniella Lundh, Restaurang Frantzén, Stockholm
Tävlingsmoment i semifinalen:
- uppdukning
- serveringsmoment
- teoriprov
Tävlingen har pågått sedan den 23 augusti då intresserade kunnat anmäla sig och göra ett prov med teori- och essäfrågor via webben. Jurygruppen rättade blint och utsåg de nu 6 semifinalisterna som tävlar idag. Finalen då två deltagare går vidare och tävlar på scen i en duell avgörs i kväll 17.30 på Cirkus i Stockholm där Jens Dolk är konferencier.
VINNARE
Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg
DE NOMINERADE I RESTAURANGGALANS KATEGORIER:
ÅRETS HÄLSOKONCEPT – vinnarna av det här priset är en restaurang som erbjuder sina gäster unika och hälsosamma måltidslösningar på ett lustfyllt sätt. Ledorden är kreativt helhetskoncept och framförallt nytänkande där högkvalitativa råvaror alltid står i centrum.
Kalf & Hansen, Stockholm -VINNARE
Shibumi, Stockholm
ÅRETS INNOVATÖR går till en person som har förmågan att med nyskapåande lösningar överraska och påverka restaurangbranschen. Vinnaren har en förmåga att se bortom de etablerade ramarna och skapa en marknad som inte tidigare funnits. Med andra ord en kratör med både ett konstnärligt och affärsmässigt sinne.
Köksbaren Scandic vägkrog
Mathias Dahlgren – VINNARE
ÅRETS FRAMTIDSLÖFTE är en person under 25 år som det senaste året har placerat sig själv på kartan i restaurangsverige. Årets Framtidslöfte arbetar med engagemang och kreativitet och mot att i framtiden skapa nya restaurangupplevelser.
Milos ”Mille” Malbasic
Maya Samuelsson – VINNARE
ÅRETS SMAKSÄTTARE – vinnaren är en restaurang eller person som hämtat sin inspiration bortom Sveriges gränser och i och med detta berikar vår matkultur med nya smaker, dofter och andra sinnesupplevelser.
Lux dag för dag, Stockholm – VINNARE
Hemmagastronomi, Luleå
ÅRETS BARKONCEPT – vinnaren är en restaurang/bar som genom inredningskoncept och miljö skapar de optimala förutsättningarna för
personliga möten mellan gästerna. Kvalitativa cocktails är lika självklart som personalens höga servicenivå och djupa kunskap om samtidens
bartrender.
Le Noceur, Stockholm
Tweed, Stockholm – VINNARE
ÅRETS KROGMILJÖ – vinnaren av priset är en restaurang som genom sitt inredningskoncept och miljö höjer gästens trivsel och fångar upp samtidens trender för att skapa en extraordinär måltidsupplevelse.
Norra hamnen 5, Lysekil
Printz, Stockholm – VINNARE
Årets Hållbara Krog – vinnaren av priset Årets Hållbara Krog är en restaurang som medvetet och konsekvent tar aktiv ställning i frågor som rör matens påverkan på vår miljö och resursfördelningen i världen. Vinnaren ska även ansvara för en hållbar och säker mathantering, med allt vad det innebär från personalens arbetsmiljö till förbättrad livsmedelssäkerhet.
Socialize, Umeå
Jazzköket, Östersund – VINNARE
Årets Sommelier – stipendiet har instiftats för att lyfta fram goda exempel inom sommelieryrket och för att sätta fokus på dess viktiga funktion för att höja statusen på matsalsarbetet. Årets Sommelier är en person som på ett kreativt sätt lyckas förena djupgående kunskaper om dryck med pedagogisk förmåga, serviceanda och försäljningstalang.
Patrik Strömsten – VINNARE
Beatrice Becher
Årets Krog är en utmärkelse som har instiftats av RS – Restauranger & Storkök och Stiftelsen Sveriges Bästa Bord. Syftet är att uppmärksamma en restaurang som under året genom sin ambition, sin kreativitet eller på annat sätt tillfört svensk gastronomi något utöver det vanliga.
La Petite, Helsingborg
Koka, Göteborg – VINNARE
Årets Leverantör – vinnaren av Årets Leverantör är ett företag som med hög kvalitet, servicenivå och kunskap erbjuder kunder i restaurangbranschen något utöver det vanliga och ett mervärde vid varje köp. Vinnaren har i hög grad bidragit till att utveckla utbud och kompetens inom den svenska restaurangbranschen.
Skånemejerier – VINNARE
Werners Gourmetservice
Årets Matsalsteam – vinnaren av priset Årets Matsalsteam är en restaurang som på ett utomordentligt sätt lyckas organisera, planera och leda matsalen så att gästen får bästa möjliga serviceupplevelse utan att tappa fokus på försäljning.
Vollmers, Malmö
Upper House, Göteborg – VINNARE
Årets Krögare – vinnaren av priset Årets Krögare är en person som på ett seriöst sätt visat på starkt entreprenörskap och innovation inom restaurangbranschen. Denna krögare har med envishet, optimism och kreativt tänkande tillfört Sverige nya restaurangupplevelser med goda ekonomiska resultat samt värnar om och lyfter upp sin personal.
Malin Söderström – VINNARE
Daniel Berlin
Denna nya kategorin Årets Klassiker lyfter fram en gärning, en eller flera personer eller verksamhet som är traditionsbärare i svensk restaurangkultur. Årets klassiker förvaltar ett kulinariskt arv och förenar det med utveckling, skapar referenser och trygghet som tilltalar ett brett spektrum av gäster. Årets klassiker spelar en viktig roll, men hamnar ofta utanför ljuskäglan som sveper över trender och i storstädernas puls.
Årstiderna i Kockska Huset, Malmö
Stadshuskällaren, Stockholm – VINNARE
Dinvinguide.se finns på plats för att liverapportera, följ @nordefors på twitter och instagram!

