- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Pauls Kök – en grönare matfilosofi av Paul Svensson
Pauls Kök – en grönare matfilosofi av Paul Svensson
Pauls Kök – en grönare matfilosofi av Paul Svensson
Paul Svensson är kocken vi känner igen från SVTs Gomorron Sverige. Han är en av Sveriges främsta kockar med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Han har även utmärkt sig med en femteplats i 2003 års kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, där de bästa kockarna i världen utses. Han är också en välkänd tv-kock och föreläser om mat, gastronomi och om mat för alla sinnen och är aktuell som matkreatör för restaurangen på Fotografiska.
Nu lanseras hans nya kokbok Pauls kök – En grönare matfilosofi. En hyllning till växtriket där grönsaker får huvudrollen för att sedan kompletteras med kött eller fisk.
Boken känns fräsch, inspirerande och modern. Den innefattar Pauls matfilosofi, kökets uppbyggnad, vilka redskap som behövs, olika matlagningstekniker för grönsaker och många fina recept med olika svårighetsgrader. Boken är uppbyggd med 14 olika grönsakskapitel , lätt att välja ut vilken grönsak man är sugen på och sedan komplettera med den med en smak.
Under kapitlet potatis hittar du t ex mandelpoatispuré som kompletteras med skyglaserad oxkind, bacon, svamp och skummad persiljebuljong. En modern variant på den klassiska rätten skomakarlåda. Paprika kan varieras på många sätt. Paul steker den långsamt för att sedan kombineras med lök, pinjekärnor och porchetta. Vårens rabarber blir till en glasrabarberaladåb med fänkål och vispad grädde. I sig ingen ovanlig smakkombination då stjärnanis ofta används i rabarberdesserter. Här har den bara bytts ut mot den anissmakande fänkålen.
Boken överraskar verkligen. Nya smakombinationer och utsökta råvaror gör att den här boken kommer att bli en klassiker.

