- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Paj med kola och nötter
Paj med kola och nötter
Paj med kola och nötter
Serverade den här pajen till vår årliga grekiska middag. Den fick stående ovationer och krav om recept, så här kommer det! Servera gärna med en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass.
Paj med kola och nötter 8-10 bitar
Pajdeg:
125 g smör
1 tsk strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk grädde
Fyllning:
250 g blandade nötter
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Hacka samman det kalla smöret med socker och vetemjöl till en grynig massa. Vispa ägget med grädden och blanda i det, arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i ca 60 minuter. Rosta nötterna i en långpanna i ca 5-10 minuter i 175 grader, passa noga så nötterna inte bränns. Kavla ut pajdegen och klä en form med degen. Låt stå svalt i ca 30 minuter. Nagga botten och förgrädda sedan skalet i 175 grader i ca 30 minuter. Rör ihop socker, sirap och grädde i en kastrull, koka upp och låt koka kraftigt i 5 minuter. Drag kastrullen från värmen och blanda i vaniljsockret. Fördela nötterna över de förgräddade pajskalet och ringla över kolasåsen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter i 175 grader. Servera pajen kall.
