- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Paj med getost, fänkål och purjolök
Paj med getost, fänkål och purjolök
Paj med getost, fänkål och purjolök
Urgod paj med mjäll fänkål och smakrik getost. Pricken över i är att ringla flytande honung över. Definitivt en av mina favoritpajer som också kan bli din.
Paj med getost, fänkål och purjolök 4-6 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
1 form, 24 cm i diameter
Fyllning:
2 fänkålsstånd, ca 400 g
1 purjolök, ca 200 g
100 g marinerade soltorkade tomater
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g chèvre (fransk getost)
3 msk solrosfrön eller pinjenötter
Pajdeg: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i formen och låt den vila i kylskåp 15-30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Fyllning: Skär fänkål och purjolök i bitar. Koka fänkålen i lättsaltat vatten 3 min, lägg i purjolöken och koka 2 min till. Låt rinna av i durkslag. Grovhacka tomaterna. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg i grönsakerna och häll över äggsmeten. Lägg på osten i skivor och strö över frön eller nötter. Grädda pajen i mitten av ugnen 40-50 min. Servera med sallad.