- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Nougatryffeltårta med björnbärsgelé
Nougatryffeltårta med björnbärsgelé
Nougatryffeltårta med björnbärsgelé
Det här en gudomlig tårta som ingen kan motstå. Den är enkel att göra, ingen ugn behövs, och imponerar på vem som helst. Variera smaken på gelén genom att byta ut smaken på marmeladen.
Nougatryffeltårta med björnbärsgelé 14 mindre bitar
250 g mandelmassa av god kvalitet
Nougattryffel:
250 g mörk choklad (70%)
250 g nougat
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk rom eller konjak
Björnbärsgelé:
2 dl björnbärsmarmelad
2 gelatinblad
Klä en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Riv mandelmassan grovt. Tryck ut den i ett tunt lager på bottnen av formen. Blöt fingrarna med lite vatten så går det lättare. Nougattryffel: Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar. Värm försiktigt grädde, choklad och nougat i en kastrull på låg värme tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa. Rör då och då. Ta från värmen och blanda ner rom eller konjak. Häll smeten i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen. Låt den stelna i minst 4 timmar. Körsbärsgelé: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Hetta upp hälften av björnbärsmarmeladen i en liten kastrull. Ta från värmen. Skaka av vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma marmeladen. Rör ner resten av marmeladen och häll försiktigt gelén i ett tunt lager på tårtan. Låt stelna i kylen. Lossa kakan från formen.
(Recept: ICA)