- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Norsk laks/lax – en workshop, en tävling och Nordefors som vinnare!
Norsk laks/lax – en workshop, en tävling och Nordefors som vinnare!
Norsk laks/lax – en workshop, en tävling och Nordefors som vinnare!
I tisdags var jag inbjuden till en workshop med Norges Sjömatsråd i fräscha matlagningsstudion Aveqia. Vi fick en kort workshop om laks med Tom Sjöstedt och sedan var det upp till mig att skapa en laksrätt utifrån ett hemlig råvarubord. Laks, vill Norges sjömatsråd kalla den norska färska odlade laxen som säljs här i Sverige.
Tom Sjöstedts bästa tips om laks/lax:
- 35 graders innertemperatur är perfekt om man bakar laxen och serverar laxen kall t ex till inlagd lax
- ca 45 graders innertemperatur om du ska servera laxen direkt från ugnen
- Använd alltid digitaltermometer
- Köp hem en hel lax eller laxsida, dela upp laxen till olika maträtter. Använder du ryggen så tärna ner resten och använd i gryta eller till färs
Utmaningen i laxtävlingen var att utifrån ett hemligt råvarubord skapa en vardagsrätt. Vi hade möjlighet att ta med egna specialtillbehör, jag tog med tapiokapärlor marinerade i japansk soja och sesamolja. Visste inte innan att en vardagsrätt skulle lagas, därför passade inte riktigt tapiokapärlorna in. Men, jag hade fem recept i huvudet och med dem kunde jag anpassa rätter utifrån vad som fanns. Varför var det här en viktig tävling för mig? För det första är jag en galen tävlingsmänniska och för det andra var det sjukt bra priser.
Från råvarubordet valde jag:
Sockerärtor
Vårlök
Vit sparris
Grön sparris
Hel lakssida
Morot
Röd chili
Lime
Körvel
Ägg
Olja
Dijonsenap
Socker
Av detta skapade jag detta:
Sockersaltad halstrad laks/lax med cruditéer, sparris, morot, grillad chili, sojamarinerade tapiokapärlor och majonnäs smaksatt med lime, sesamolja, vårlök och körvel.
Den feedback jag fick från Tom Sjöstedt var befogad: -Sluta vara så jäkla plottrig, gör en redig varmrätt. Smakerna var mycket bra men du måste höja dig ett par snäpp för att hålla dig i framkant.
Ni kan bara tänka er vad detta gör för min tävlingsinstinkt! Jag vill hela tiden bli bättre, på allt jag gör. Funderar nu på hur jag ska gå vidare. Mitt nästa steg är att i sommar jobba som kock och därför få mer erfarenhet, både av smaker men också på att skapa recept.
Nå ja, här är min rätt. Såklart så var en matstylist och fotograf där och förevigade rätterna, här har min vän Linda Råberg fotat rätten precis före den gick in till juryn.
Vinsten var en resa till Norge för att ta del av laxfisket samt att de tre bästa i tävlingen får sina recept upptryckta i butiker. De tre bästa var Karoline Nordefors, Linda Råberg och Katinka Hammarskiöld.
Tom Sjöstedt är en fantastisk kock och person, en sann inspirationskälla tillsammans med före detta Svenska Kocklandslaget. Tom blev så inspirerad av vår matlagning att han skapade en egen rätt. Pankofriterad lax med sojamajonnäs och asiatisk sallad.



