- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Mitt Kök Stockholmsmässan 10-13 nov 2011
Mitt Kök Stockholmsmässan 10-13 nov 2011
Mitt Kök Stockholmsmässan 10-13 nov 2011
Jag började min dag på “Mitt Kök” på Stockholmsmässan med en presskonferens. Den största nyheten, för mig, var att tidningen Allt om Mat byter chefredaktör. Det är med sorg som jag ser Katrin Ahlström lämna sin post, men jag hoppas förstås att nya chefredaktören Mona Johansson gör ett bra jobb.
Tommy Myllymäki och Jens Dolk bjöd på en smakrik resa runt Sverige med matfavoriter från Sverigeresan. En riktig smaksensation som jag tycker du ska prova om du har möjlighet. Tallriken kostar 100 :- och du får en intressant föreläsning och filmvisning kring råvarorna. Du hittar provningen vid Mitt Kök scenen.
Här nedan ser du Jens Linder, han är domare i SM i Mathantverk, kategorin Rökt Fisk. Vinnarna presenteras fredagen den 11 november 15.30 på Mitt Kök scenen. Svenskt vin kanske du inte trodde fanns men jag hittade Gute Vin från Gotland. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.
Ejmunds Gård på Gotland serverade goda köttbullar med 82% kötthalt och utan konstiga tillsatser. Fiskbilen levererar fisk och skaldjur direkt hem till dörren, utan kostnad, i Stor stockholm, Uppsala, Mälardalen, Stor-Göteborg, Västra Götaland, Halland, Malmö och Skåne. De har mycket att välja på och från hållbart fiske finns MSC-märkt Sej och Torskrygg.
Mässans kanske gladaste var Viktor Sylvan från Innocent Drinks. Smoothien i 33cl-flaskorna innehåller inget vatten eller socker bara härlig frukt. Flaskan är dessutom gjord av återvunnen plast, toppen! Inte kunde jag motstå den nya julkokboken från Allt om Mat, nu ska jag verkligen planera julens godsaker.
Dan Sukker lanserar nu Glykossirap på flaska. Hurra, det är det bästa hittills på mässan. Brukar annars jaga runt på Apoteken för att få tag i glukos till julgodiset. Den gula burken överraskade. I italienska delikatessers monter fick jag smaka dessa körsbär inlagda med bl a senap på en bit parmesan. Oväntad och verkligen annorlunda smak.
Nablus mejerier premiärvisade några enastående produkter. Nablusi ost med kardemumma liknar i konsistensen halloumi men har en fin ton av kardemumma. Yoghurt bollarna var fantastiska. Len olja innesluter en krämigt syrlig boll av yoghurt. Dessa produkter finns ännu inte till försäljning i Stockholm men jag hoppas att de snart kommer.
Jag älskar Mitt Kök-mässan. Här hittar jag de senaste produkterna, får prata direkt med tillverkaren, träffar kända matpersonligheter, får smaka på mat från Sveriges alla hörn. Tyvärr tycker jag att det är en del halv- och helfabrikatsföretag som tar stor plats samt fabrikörer av bl a smörgåsskinka som innehåller rökaromer. Ofta skyltas det stort med äkta rökt och gårdsfabriserat men läser man innehållsförteckningen så raseras dessa uppmålade kulisser. En stor del av mässan har fokus på dryck också. Jag har inte skrivit om det därför att i mångt och mycket handlar det om tycke och smak. Utbudet är enormt och ska man prova vin kan det vara en idé att rikta in sig på ett visst land eller druva. Hur som helt är denna mässa en upplevelse, jag hade inga problem med att spendera 6 timmar där. Längtar redan till nästa år. Läs mer om vad jag upplevde på mässan här.













