- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Matkreatörsmiddag – en orgie i mat och dryck
Matkreatörsmiddag – en orgie i mat och dryck
Matkreatörsmiddag – en orgie i mat och dryck
Då har det återigen hänt, en helt magisk matkreatörsmiddag med goa vänner som liksom jag är matnördar. Vi samlas hemma hos varandra ungefär varannan månad, alla bidrar med en maträtt och matchar dryck till. Helt underbart! Det blir långa kvällar och desserten och kaffet brukar intas runt ett på natten. Till den här middagen fick vi en råvarulista med höstens delikatesser och utifrån den fick vi skapa rätter, kreativt och mycket gott. Här följer en presentation av kvällens rätter och drycker, hoppas det kan inspirera dig!
Ylva serverade makalöst goda boquerons smaksatta med krondill badandes i rapsolja. På crostini en klockren förrätt, tapas eller del av buffé. Serverades med söta små flaskor Norrlands Guld.
Troligtvis den godaste gaspachon jag ätit, tack Elisabeth! Fruktig och smakrik med vattenmelon i soppan, ett härligt rosévin Scalabrone serverades till.
Underbara små ravioli i perfekt bitesize. Denna gjord på gul rödbeta med getost och pepparrotssmör av Ola, glutenfri dessutom.
Bästa Matilda hade guldbyxorna på och bjöd på stora vackra havskräftor med ett underbart ört- och vitlökssmör toppat med parmesan. Fullkomligt underbart! Vi sög upp allt till sista droppen på plåtarna med ett härligt surdegsbröd. Ett glas svalt Georg Breuer Sauvage var pricken över i!
Här är mitt egna bidrag till middagen, boquerones med vitlök, chili, citron och persilja på crostini. Bjöd på Anima Chenin Blanc 2010 till, fantastiskt trevligt om jag får säga det själv.
Höstens delikatesser består av dessa vackra kronärtskockor. Zita bjöd på gratinerade kronärtskockor med crottin de chavinol och kummin. Otroligt gott till ett glas Petit Chablis.
Dessa öländska lufsor med fläsk bjöd Ola på, mäktigt och mycket gott!
Polkabetsravioli med getost och svartpeppar var en underbar amouse bouche av Ola.
Söta och mjälla silverlökar fyllda med smakrik lammfärs fick hela gruppen att stöna mmmmmmmm, tack Ola!
Ugnen pajade men det hindrade inte Ylva från att gratinera sina bönor med Sveciaost med en brännare och toppa hela härligheten med smakrika oliver.
Andreas hade tänkt till, här en underbar vaktelterrin med en gelé på röda vinbär och inlagd gurka på en crostini.
Dessertdrottningen Anette hade svängt ihop en gudomlig dessert. Vit chokladmousse med kolamaräng, hjortron, valnötter och morotspärlor med saffran och apelsin. Till denna serverades Ruffino Serelle, makalöst gott kl 01.30 på natten.
Bildkvalitén är usel och ger inte denna dessert rättvisa, men Anette hade experimenterat i köket och serverade en chévrecheesecake med hallon- och rödbetskompott på chokladbotten. Brachetto d´Acqui var som grädden på moset och fick avsluta denna underbara kväll.












