- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kuvertbröd med grahamsmjöl
Kuvertbröd med grahamsmjöl
Kuvertbröd med grahamsmjöl
Kuvertbröd med grahamsmjöl ca 36 bröd
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
2 msk rapsolja
5 dl grahamsmjöl eller dinkelmjöl fullkorn (300 g)
6 1/2 – 7 dl vetemjöl special (390 g – 420 g)
ägg
ev. garnering t ex sesamfrön, vallmofrön eller pumpakärnor
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den löses upp. Tillsätt honung, salt, olja och grahamsmjöl. Arbeta in vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Rulla ut till längder och skär varje längd i nio bitar. Forma till runda eller avlånga bullar. Rulla eventuellt kanterna så att de blir spetsiga. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.Pensla bröden med uppvispat ägg och strö ev. över frön eller kärnor. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.
(Receptet är taget från Allt om Mat)