- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kungsörnen lanserar Vinjett och Evolo
Kungsörnen lanserar Vinjett och Evolo
Kungsörnen lanserar Vinjett och Evolo
Kungsörnen lanserar tre nya mjölsorter framtagna av de svenskodlade spannmålssorterna Vinjett och Evolo. Det ger alla hängivna hemmabagare möjlighet att baka lika goda och vackra bröd som hantverksbagaren. Mjölsorterna gör degen smidigare och bröden blir luftigare med en härligt knaprig och blank skorpa.
Vinjett Vetemjöl
Med stor omsorg har spannmål med optimala egenskaper för brödbakning valts ut. Till detta mjöl använts i huvudsak sorten Vinjett, ett vårvete som odlas i Götaland och södra Svealand.
Vårvete sås på våren och skördas på hösten. Vårvetet ger ett mjöl med bra proteinhalt och framförallt god glutenkvalitet. Den gluten som finns i vårvete är mer elastiskt och behöver knådas länge för att utveckla den typiskt luftiga strukturen som ger ett saftigt inkråm. Arbeta degen rejält, helst i degblandare, för att på bästa sätt få till det magnifika glutennätverket. Resultatet blir ett läckert bröd med krispig skorpa. Vårvete kräver lite extra men ger mer tillbaka.
Innehållsdeklaration: Vetemjöl av vårvete (minst 50% Vinjett), maltmjöl av vete, mjölbehandlingsmedel: askorbinsyra.
Vinjett Grahamsmjöl
Passar den som gillar lite grövre bröd. Det är ett fullkornsmjöl, också gjort på vårvete med samma goda bakegenskaper och glutenkvalitet. Brödet får högre volym, mildare smak och krispigare skorpa. En unik malningsteknik ger en annan granulation på mjölet vilket ger fantastiska bakegenskaper. Även Vinjett Grahamsmjöl bör bearbetas i degblandare för bästa resultat.
Innehållsdeklaration: Fullkornsmjöl av vårvete (minst 50% Vinjett), maltmjöl av vete, mjölbehandlingsmedel: askorbinsyra.
Evolo Rågmjöl
Till det här mjölet används rågsorter som trivs i Sveriges nordliga klimat, främst Evolo, som odlas i Götaland, Svealand och södra Norrland.
Efter skörden mals hela rågkärnan. Den speciella malningen ger ett mjöl med en granulation som skiljer sig från traditionellt rågmjöl. Malningen ger brödet ett mer rustikt utseende men trots det bättre bakegenskaper än ett finmalt rågmjöl. Degen får en känsla och elasticitet som påminner om en vetemjölsdeg. Brödets struktur blir luftig, smaken mild och inkråmet saftigt.
Innehållsdeklaration: Fullkornsmjöl av råg (minst 50% Evolo), maltmjöl av korn.
App, Kungsörnens Bakficka
Kungsörnens Bakficka är en perfekt hjälpreda och inspirationskälla för den bakintresserade. Appen innehåller hundratals goda recept på bröd, bullar, kakor och tårtor. Lockande bilder och tydliga anvisningar hjälper dig att skapa fantastiska bakverk. Bläddra bland kategorier eller använd mjölsorter som utgångspunkt för att navigera bland. Finns både för Iphone och Android.




