- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
>Köttfärspaj med persisk köttfärssås
>Köttfärspaj med persisk köttfärssås
>Köttfärspaj med persisk köttfärssås
>
Köttfärspaj med persisk köttfärssås 4-6 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
1 form, 24 cm i diameter
Persisk köttfärssås:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 msk smör eller olja
300 g köttfärs
3 msk tomatpuré
1-2 dl krossade tomater
1/2 tsk salt
1 krm av vardera svartpeppar, ingefära, kummin, kardemumma, gurkmeja, koriander
Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
ev. 1 dl riven lagrad ost
Pajdeg: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylskåp 15-30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Köttfärssås: Bryn lök och vitlök i smör eller olja. Blanda ner köttfärsen och låt den bryna med. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, salt och kryddor och låt det hela puttra till tjock konsistens. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och ev. salt och peppar. Lägg köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggsmeten. Strö ev. över osten. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter. Servera med sallad.