- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips – Jordärtskockssoppa
Kockens tips – Jordärtskockssoppa
Kockens tips – Jordärtskockssoppa
500 g jordärtskockor, skalade
1 1/2 dl socker
1 citron (gärna ekologisk eller väl tvättad), pressad
1 1/2 l vatten
1/2 l grädde
salt
Börja med att fylla en bunke med ca 1 1/2 liter vatten och tillsätt citronsaft och den delade och urpressade citronen. Skala jordärtskockorna och lägg dom direkt i citronvattnet så att dom inte blir missfärgade. Dra i gång en platta och ställ på en kastrull. Häll i sockret och låt det bli en karamell i botten. Då tillsätter man skockorna samt mestadelen av citronvattnet (dock ej själva citronen). Låt det koka upp och sedan småputtra till skockorna är mjuka. Tillsätt grädden och ge det ett uppkok igen för att sedan sjuda i ca 30 min till. Mixa och sila soppan. Smaka av med salt och peppar samt ev lite vinäger.
Till denna soppa är det utmärkt att äta det brödet jag gav tips om tidigare. Senare i Kockens tips ska ni få ett tips om ett väldigt gott tillbehör man kan ha i soppan. Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge …. =)=)
Markus Hilmander Gastromix Catering och
egna företaget Hilmanders Mat och Gastronomi Linköping
Twitter: @MarkusHilmander


