- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips – Enkelt bröd med rågkross och vetegroddar
Kockens tips – Enkelt bröd med rågkross och vetegroddar
Kockens tips – Enkelt bröd med rågkross och vetegroddar
Det här är ett bröd som jag arbetat fram och konsistensen påminner om ciabattabröd, lite segt. Jag tycker om levande bröd som är oregelbundna med karaktär, därför skär jag degen direkt på bakbordet. Ett enkelt men väldigt gott bröd som passar som kuvertbröd, matiga smörgåsar, som tillbehör till en huvudrätt eller som frukostbröd. Det är ingredienser som nästan alla har hemma, inga konstigheter.
Enkelt bröd med rågkross och vetegroddar
5 dl vatten, fingervarmt
1 dl mjölk
25 g färsk jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12 1/2 dl vetemjöl + till utbakning
Topping :
2 msk rågkross
2 msk vetegroddar
Metod:
Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 – 1 1/2 h. Knåda ur luften i degen, strö över rågkross och vetegroddar. Låt jäsa i 1 h . Skär ut små bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Baka av i ugnen i ca 15-17 min på 250 grader. Låt svalna på galler utan handduk för en härlig frasig yta.
Lycka till!


