- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Knäck
Knäck
Knäck
Knäck, ett måste på julens gottebord. Vad som är viktigt är att knäcken blir lagom seg och inte för hård. Använd därför en stektermometer när du kokar din knäcksmet. Den klassiska smaksättningen är mandel men varför inte ersätta den med exempelvis krossade polkagrisar.
Knäck 60 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
50 g sötmandel, ev. skållad
knäckformar
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull, gärna med beläggning. Koka upp och låt blandningen bubbelkoka tills hushållstermometern visar 122 grader eller gör kulprovet. Det tar mellan 20 och 30 minuter beroende på hur kastrullen är. Skålla ev. mandeln och hacka den. Ställ ut knäckformar på en bricka. När smeten kommit upp i rätt temperatur, tillsätt mandeln. Häll upp smeten i en kanna som tål värme och fyll knäckformarna.