- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Intervju med Per Bäckström – Produktchef Wiener Caféet i Stockholm
Intervju med Per Bäckström – Produktchef Wiener Caféet i Stockholm

Intervju med Per Bäckström – Produktchef Wiener Caféet i Stockholm
Tillsammans med sju kockar publicerar jag Kockens tips. Här får kockarna fritt spelutrymme att tipsa om vad som helst som rör kockyrket. De är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Per Bäckström, ny konditor i gänget.
Namn: Per Bäckström
Arbetsplats: Produktchef Wiener Caféet i Stockholm
Du är ny konditor i Kockens Tips, kan du berätta vem du är Per?
Jag är en glad konditor på 42 år från Stockholm som arbetar som produktchef på Wiener Cafeet i Stockholm sedan augusti i år. Jobbat som konditorikonditor i ca 10 år och 14 år som restaurangkonditor. Mina 2 första år jobbade jag på ett konditori i Amsterdam, resten av min karriär har jag hållit mig på hemmaplan i Stockholm. Jag kom 3:a i första säsongen av Dessertmästarna 2013 och nyligen var jag med i tävlingen Årets Konditor som även där gav mig en bronspeng. Jag älskar desserter och bakverk i alla dess former men även en god crème brulée funkar. Spelar tennis och golf på min fritid.
När insåg du att du ville arbeta som konditor?
Jag visste redan som 13-14 åring att jag ville baka, gjorde mycket bullar och sockerkakor hemma och bakningen på hemkunskapen var jättekul.
Vad är din filosofi inom ditt yrke?
Humöret påverkar produkten, sprida glädje med mina välsmakande kreationer ger glada människor, kärlek i allt man bakar.
Vilka kombinationer av smaker är dina favoriter just nu?
Lakrits och choklad.
Kan du berätta om tre mycket minnesvärda bakverk du upplevt i Sverige eller världen och vart det var någonstans?
– I Paris hos Patrik Roger, hans praliner är grymma.
– När jag jobbade i Amsterdam så bakade vi gefulde koeken som är en slags fylld mördegskaka med mandelmassa som är gudomligt god.
– Chokladfabrikens salt lakritskola är en toppfavorit, man kan liksom inte bara ta en bit man vill ha mer.
Vilken är din senaste upptäckt inom konditoryrket?
För drygt 1 år sedan så hittade jag min stil att göra och lägga desserter med smaker, konsistenser och utseende. Har väl vetat att jag varit duktig länge men helt plötsligt så satt alla komponenter så där perfekt som man bara drömmer om.
Om du kunde åka var som helst i världen på en inspirationsresa, vart skulle du åka och varför?
New York vore häftigt, har aldrig varit där och det finns så mycket att se och lära.
Vilket är ditt viktigaste arbetsredskap?
En bra vinkelpalett är ett måste till temperering av choklad och en massa annat.
Har du ett minne, recept eller event från din karriär som du är mest stolt över?
Dessertmästarna är självklart mitt bästa minne, framförallt för att jag lärde mig så mycket om mig själv.
Om du bara fick äta ett bakverk eller dessert i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?
Något med choklad, gärna en crème brulée med choklad.
Finns det några specifika personer som har inspirerat dig i ditt yrke?
Jan Hedh Konditormästare och Magnus Johansson konditormästare.
Du har en halvtimme på dig innan gäster kommer på middag hemma, vad bjuder du på?
En kladdig seg brownie, en god ganache och färska bär. Har jag tur så finns det en god vaniljglass i frysen.
Vad äter du när ingen annan ser?
Smågodis
Vem är personen du helst av allt vill bjuda på dina desserter och bakverk och varför?
Mina föräldrar, de har alltid stöttat mig och älskar det jag gör. De är alltid sugna på något gott att goffa i sig.
Vad drömmer du om, har du några visioner för framtiden?
Att jag kan fortsätta utvecklas i mitt yrke och inspirera andra att följa i mina fotspår och ta hem titeln som Årets Konditor, det vore stort.
KONTAKT
Instagram: @pastrychef
Mail: pastrychef36@live.se
