- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Intervju med Klas Lindberg – finalist i Årets Kock 2012
Intervju med Klas Lindberg – finalist i Årets Kock 2012
Intervju med Klas Lindberg – finalist i Årets Kock 2012
Om en vecka, den 25 januari, går finalen av Årets Kock av stapeln, det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock. Tävlingen har i snart 30 år arrangerats av svenska mejeriföretag i samverkan med Gastronomiska Akademien. Tävlingen och finaldagen filmas för att sändas live, bland annat via www.aretskock.se.
Jag har träffat finalisten Klas Lindberg och pratat om tävlingen, hur matintresset började och vad som kännetecknar honom som kock.
Uppväxt: Åseda, Småland
Bosatt: Stockholm
Jobbar på: Klas Lindberg Mat & Vin, Stockholm
Tidigare jobbat på: Stefan Eriksson Matstudio, Stockholm, PM & Vänner, Växjö, Ramkvilla Wärdshus, Restaurang Oro, Oslo, 28+, Göteborg, Restaurang L’Arpége, Paris
Tidigare tävlingsmeriter: Final i Årets Kock 2011, två semifinalplatser Årets Kock, tävlat med Kocklandslaget
Fritidsintressen: Innebandy, löpning, familjen, restaurangbesök
Du tävlar för fjärde gången i Årets Kock, vad är det som gör att du vinner i år?
Jag har skaffat mig massa rutin från förra året i finalen. Men framför allt, maten är grym i år!
Årets tema är Det nya svenska arvet, vad tycker du om det?
Kul, modern svensk restaurangmat präglas just nu mycket från våra gamla tillagningsmetoder i köket. Röka, salta, grava och torka. Jag tycker att temat är rimligt och spännande.
Huvudråvaran är välmarmorerad hel biffrad med ben, var det ett bra val tycker du?
Man kan säga att det har blivit väldigt mycket ensidig kost de senaste 3 månaderna. Hyggligt trött på biff. Jag hade nämligen en biffrätt i semin också! Känner mig väl inkörd med köttet!
Vilka är dina främsta styrkor som kock?
Passionerad, envis och bra på smaker.
Hur började ditt matlagningsintresse?
Har alltid funnits mycket matlagning i min närhet när jag var liten. Det kom väldigt naturligt och började jobba extra väldigt tidigt.
Vad karaktäriserar din matlagning?
Tydlig, mycket smak och gärna en lantlig touch.
När får jag se en kokbok skriven av dig?
Ingen planerad ännu, men den kommer säkert i framtiden.
Var hittar du inspiration?
Kollegor, många restaurangbesök och vackra saker. Inspiration finns överallt!
Vad ser du som nästa trend?
Mer gästfokus på krogen! Där gästen blir mer delaktig.

