- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Intervju med Joel Åhlin – kökschef Linje Tio/Tjoget Stockholm
Intervju med Joel Åhlin – kökschef Linje Tio/Tjoget Stockholm

Intervju med Joel Åhlin – kökschef Linje Tio/Tjoget Stockholm
Tillsammans med åtta kockar publicerar jag Kockens tips. Här får kockarna fritt spelutrymme att tipsa om vad som helst som rör kockyrket. Kockarna är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Joel, ny kock i gänget!

Namn: Joel Åhlin
Arbetsplats: Kökschef Linje Tio/Tjoget
Ålder: 31
Du är ny kock i Kockens Tips, kan du berätta vem du är Joel?
– Född i Stockholm 1982. Jag började intressera mig för mat redan som barn när jag ofta fick vara med i köket och hjälpa mamma och pappa. Tillslut stod jag där själv och lagade fredagsmiddagen till familj och vänner. När jag sen skulle göra mitt gymnasieval var det givet att söka till Hotell- och restaurangskolan.
När insåg du att du ville arbeta som kock?
– Under gymnasietiden gjorde jag praktik på några av de bästa restaurangerna i Stockholm och det var då jag visste att jag ville jobba som kock.
Var hittar du inspiration till ditt jobb?
– Resor, kokböcker, minnen, andra kockar, kollegor och vänner.
Vi är mitt i vintern och jag undrar vilka råvaror som är dina favoriter just nu?
Skaldjur, många fiskar är väldigt fina nu också. Svenska blåmusslor är förbannat fina just nu och KRAV-märkta.
Vilka smaker utmärker din mat?
– Mat kring medelhavet är favoriten och det speglar sig i min matlagning. Linje Tio är en restaurang som serverar sydeuropeisk mat så det passar mig utmärkt.
Har du en maträtt som du är extra stolt över?
Det var maj 2001, när jag var i Tyskland på praktiken och fick fria händer att sätta upp en förrätt på avsmakningsmenyn. Jag sa till kökschefen att jag skulle visa dom hur man gravar lax. Ingen trodde att jag kunde det eftersom det är en väldigt fin delikatess utomlands. Men som lovat så gravade jag laxen och den sattes upp på menyn i en vecka. Eftersom det var en 3-stjärnig krog så var ju såklart kökschefen tvungen att toppa laxen med iransk beluga. När praktiken var klar så skjutsade kökschefen mig i sin feta Audi till flyget och undrade när jag kunde komma tillbaka och jobba. Jag var där i 3 månader och det räckte bra tycker jag. 522 timmars jobb per månad var och är inte mitt mål i livet även om jag älskar yrket, det skulle bara förstöra min passion för yrket och intresset.
Kan du berätta om tre mycket minnesvärda maträtter eller matminnen du upplevt i Sverige eller världen och vart det var någonstans?
– Jag skriver några fler minnen för jag har så många!
1. Vi var ute och bilade i Bordeaux och hittade ingenstans att äta, klockan var någon timme efter lunch. Vi närmade oss Sauternes och precis invid vägen såg vi att det pyrde i en grill. Vi stannade och frågade paret som höll på att stänga sin lilla uterestaurang om dom kunde laga lite mat till oss. Självklart så fixar vi det sa han och lade på några vinstockar på glöden. Under tiden som vi väntade på att glöden skulle bli bra kom krögaren ut med en stor glasburk med gåslever, en baguette och en helflaska iskall Sauternes. Efter gåslevern kom det nygrillad entrecote ut på ett stort fat med tomat och sallad. Det var det godaste jag någonsin ätit. Hungern var en bra krydda men även gästfriheten och köttet med smak från brända vinstockar.
2. Revbensspjällen på Cozy Corner och Rendez-Vous i Memphis. ÅK DIT! En död stad i södern men med väldigt mycket god mat.
3. Tant Julies hjortron som vi alltid fick när jag var liten och som vi gjorde sylt på. Sylten serverade mamma på söndagsfrukosten till dom godaste våfflorna.
4. Sashimin på fiskmarknaden i Tokyo. Jag kunde inte äta sushi/sashimi i Stockholm på flera år efter det. Men efter att Råkultur öppnat så går det igen.
5. Den nykokta hummern i Bostons hamnkvarter. Varm, söt, grovt hackad och serverad i ett korvbröd med skirat smör.
Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?
– Att grilla istället för att bryna kött innan bräsering. Det ger en fond som smakar grillat, mycket gott att göra såsen på sen.
Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?
– Lätt! Hamburgare. Jag har redan provat det i USA en månad, inga problem.
Finns det några specifika personer som har inspirerat dig i din matlagning?
– Mina kollegor, några få leverantörer och min familj.
Din bästa middagslösning om maten måste stå på bordet inom 20 min?
– Om jag har bråttom så brukar jag laga soppa, omelett eller en pasta. Mackor är också bra när det inte finns mycket tid.
Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Parmesan
Vad äter du när ingen annan ser?
-Korv med räksallad
Vad har du för planer framöver?
– ÅK´15 here I come! Sen kommer jag att fortsätta leda köket på Linje Tio. Det är ett väldigt roligt jobb och passar mig bra. Att hela tiden utveckla produkten gör det ännu mer spännande. Mina nuvarande kollegor är väldigt entusiastiska och inspirerande.
Vad drömmer du om, har du några visioner för framtiden?
– Jag drömmer om ett B&B med riktigt hög kvalitet och som ligger på unika platser runtom i världen.
KONTAKT
Instagram: @joelahlin
Twitter: @joelahlin
Mail: ahlin@linjetio.com
Web: www.linjetio.com
Foto: Niklas Nyman