- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN – Intervju med Emil Åreng, Bar Manager Rex Bar och Grill Umeå
I BAREN – Intervju med Emil Åreng, Bar Manager Rex Bar och Grill Umeå

I BAREN – Intervju med Emil Åreng, Bar Manager Rex Bar och Grill Umeå
Tillsammans med fem professionella bartenders och en hemmafixare publicerar jag I BAREN. Här kommer de få fritt spelutrymme och tipsa om vad som helst som rör bartenderyrket. Bartendrarna är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer.
Intervju med Emil Åreng Bar Manager Rex Bar & Grill Umeå
Namn: Emil Åreng
Ålder: 26
Nuvarande arbetsplats: Rex Bar & Grill
Instagram: @emilseth
- Varför arbetar du som bartender?
För att träffa människor och för att hålla på med det som är roligast i världen dvs. sprit och allt som hör till. Sen att att försöka ändra folk dryckesvanor är alltid kul, har du druckit GT i 40 år är det kanske dags att gå vidare (ibland iaf)?
- Vilken drink skulle du kunna dricka resten av livet?
Jag skulle nog klara av att dricka några Bloody Marys varje dag, då slipper man ju äta också.
- Vad är det mest komplicerade i drinkväg du gjort?
Till den sensoriska delen i World Class globala final så gjorde jag en cocktail för alla sinnen med Singleton Whiskey, Punsch, Råsocker, Varmt granskum och rökte den med björknäver. Själva cocktailen är inte så svår i sig men att tajma alltihop och lyckas få till det med en bra historia var rätt komplicerat.
- Märkligaste upplevelsen i ditt jobb?
Hänt ganska många udda grejer genom åren men det är inte riktigt rätt forum att ta det här!
- Vilken är den mest vanliga kommentaren du får?
Är det kul att jobba som bartender? Det är väl ganska uppenbart att det är världens roligaste jobb! 🙂
- Vad har du för framtidsvisioner?
Jag har lite olika projekt på gång men i slutändan så är det ju att driva en egen restaurang!
- Har du några tävlingsmeriter att stoltsera med?
Har varit top 5 i de tre största tävlingarna – Absolut Invite, Bacardi Legacy och Diageo World Class. Har vunnit Chartreuse Cocktail Challenge 2012 och Vann World Class Sverige 2013. Mest nöjd är jag över 11:e platsen i den globala finalen i World Class 2013 där jag fick äran att representera Sverige vilket var en fantastisk upplevelse på alla plan!
- Vilken är din favoritingrediens?
Allt som är lokalt!
- Favoritdryck?
Öl i alla dess former.
- Vad imponerar du på dina vänner med?
Tror jag har vuxit från den biten att behöva imponera på mina vänner! Men blir dom kaxiga är det bara att köra en match på NHL2013 så blir dom tysta sen.
- Vart hittar du din inspiration?
Naturen, andra bartenders runt om i världen, matlagning, kockar och böcker av alla dess slag. Man inspireras av mycket, det gäller bara att hitta de där små sakerna man kan ha nytta av.
- Vem ser du upp till i branschen?
Micke och Björn på Little Quarter är ju de två som regerar Sveriges barscen just nu, men utan Jimmy Dymott hade nog inget mycket hänt på Sveriges barscen de senaste 10 åren. Sen har vi ju BCA-gänget som ska ha kredd för de dom gör. Runt om i världen har vi ju rätt tunga legender som Gaz Regan, Tony Conigliaro, Ueno San, Jim Meehan, David Wondrich mfl. De har betytt mycket för de flesta bartenders!
- Vilka är dina favoritbarer runt om i världen?
Little Quarter och Tjoget i Stockholm. Främst för att det alltid är bra cocktails och en service på annan nivå. I Norrland är det Rex och Båten i Umeå som alltid levererar. Runt om i världen finns det många tunga ställen men Savoy i London (min första cocktailupplevelse) och Ohla i Barcelona för att nämna några!
- Har du något på gång?
Vi har precis släppt nya cocktaillistan på Rex som är en av de bästa menyerna rent cocktailmässigt någonsin i Sverige.
Tips till andra bartenders:
Besök gärna Hernö Gin för att vara med i en episk cocktailtävling.
