- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto
Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto
Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto
Att smaka upp en fläskfilé på det här sättet är genialiskt. Här har jag lindat in filén i vitlök, basilika och parmaskinka och fått ett fantastiskt fin smak på köttet. En krämig risotto med smakrik svamp får göra rätten komplett. Jag drack Crozes Hermitage Cave de Tain till. Ett kryddigt och mustigt vin med inslag av röda och svarta bär som kostar under hundralappen. Trevlig helg!
Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto 4 port
Fläskfilé:
600-800 g eller mer av fläskfilé eller fläskytterfilé
8 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ kruka färsk basilika, plockade blad
Salt
Svartpeppar
Olja
Smör
Risotto:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl arborioris
2 msk olivolja
3 dl vitt vin
1 liter svampbuljong
25-50 g smör
3 dl riven parmesan
1 citron, skal och ev. lite saft
Salt
Svartpeppar
Svamp:
400 g ostronskivling eller blandsvamp
Smör
1 dl hackad persilja
Putsa köttet, kör gärna två filéer så det inte blir för lite. Lägg ut plastfilm på en bänk. Lägg på 4 skivor parmaskinka, lite omlott. Strö över hälften av vitlöken och basilikan. Lägg på köttet och rulla in köttet i skinkan. Forma som en smällkaramell med hjälp av plastfilmen. Rulla in rullen i folie. Gör likadant med nästa filé. Baka i ugnen på 100 grader till 63 graders innertemperatur. Ta ut rullen och låt vila ca 10 minuter. Ta bort folie och plast. Torka torr med hushållspapper. Bryn rullen i smör och skiva upp före servering.
Fräs gul lök, vitlök och ris i olivoljan. Slå på vinet och låt koka in. Slå på buljongen lite i taget och låt sjuda tills riset är nätt och jämnt genommjukt. Rör i smör och parmesan. Smaka av med citronskal, eventuellt lite citronsaft, salt och svartpeppar. Stek svampen så vätskan försvinner, tillsätt smöret och stek klart. Smaka av med salt. Rör i svampen i risotton och tillsätt persilja före servering.
Montering:
Börja med att steka köttet i ugnen. Gör risotton medan köttet vilar. Stek svamp och kött i olika stekpannor. Skiva upp köttet och servera direkt med risotton, gärna tillsammans med en krispig sallad.
