- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Coq au vin med vintips
Coq au vin med vintips
Coq au vin med vintips
Coq au vin är en härlig gryta på kyckling, här har jag valt att göra den på ett rött vin men det går bra med vitt också. Jag väljer kyckling på ben och ett härligt salt sidfläsk för att få mer smak, serverar krispig klyftpotatis till för att få mer konsistens till rätten. Det unga friska vinet Villa Marina Rosso Conero passade utmärkt till och för 79:- är det ett fynd.
Coq au vin 4-6 port
1 1/2 kg kyckling med ben
1 gul lök, hackad
3 morötter, i grova bitar
1 purjolök, sköljd och skivad
50 g smör
120-150 g rökt sidfläsk eller bacon, i strimlor
1 flaska (75 cl) fylligt ungt rödvin t ex Villa Marina
vatten
2 lagerblad
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk stött torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor
10 schalottenlökar, skalade
300 g färska champinjoner, kvartade
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
persilja till garnering
Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta, ej oemaljerad järngryta då syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Koka ur stekpannan med lite vatten och häll det i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök och ev vatten om vinet inte täcker kycklingen. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15-25 minuter, lite beroende på kycklingens storlek. Stek champinjonerna och schalottenlöken i smör och lägg ned dem i grytan. Lägg också i det brynta fläsket. Låt koka i ca 10 minuter. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Servera med kokt ris eller potatis och en blandad sallad.
Vintips: Villa Marina Rosso Conero (2143) Pris: 79:- Ett ungt, friskt vin med fruktig smak och fatkaraktär.

