- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger + dryckestips
Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger + dryckestips
Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger + dryckestips
En härlig fisksoppa med en smakrik rouille och knapriga krutonger tillsammans med ett svalt vin, inte kan helgen börja bättre. Förbered alla ingredienser så går rätten fort att laga, max 30 minuter. Variera fisk och skaldjur efter vad du tycker om, här finns inga regler. Jag valde att dricka Chateau Coucheroy till och det var fantastiskt gott, tips från mig och min vän Ulrika. Smaklig måltid och trevlig helg!
Bouillabaisse med rouille och frasiga krutonger 4 port
2 morötter, grovt skivade
1/2 purjolök, grovt skivad
1 gul lök, grovt skivad
1 fänkål, grovt skivad
2 vitlöksklyftor, hackad
1 msk olivolja
1/2 kuvert saffran
8 dl vatten
1-2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
1 burk hela körsbärstomater (400 g)
1/2 tsk torkad timjan
400 g Skrei, torskfilé eller kolja, i 2 x 2 cm bitar
6 pilgrimsmusslor, skivade
200 g skalade räkor
salt
svartpeppar
Rouille:
1 potatis (ca 100 g), skalad, i bitar och kokad
1 liten röd paprika (ca 100 g), i mindre bitar
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar), urkärnad och i mindre bitar
1 påse saffran (à 1/2 g)
1/2 krm salt
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk färskpressad citronjuice
3/4 dl majsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Krutonger:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva vitt surdegsbröd tunt och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen tills de är ljust bruna och frasiga. Låt vila på hushållspapper.
Koka potatisen mjuk. Koka paprika och chili i vatten ca 5 minuter, de ska bli helt mjuka. Lägg paprika, chili, saffran, salt och potatis i en bunke tillsammans med vitlök och citronjuice. Mixa slätt med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning till en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Fräs grönsakerna i olivoljan tillsammans med saffran. Tillsätt vatten, fiskbuljong, vitt vin, tomater och timjan. Sjud i 10-15 min. Tillsätt fisken och pilgrimsmusslorna. Sjud ca 5 min. Vänd sist ner räkorna. Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgrytan med rouille och krispiga krutonger.
Härlig mousse med relativt hög syra. Toner av nougat, rostade pinjenötter, körsbär, äpplen och blodapelsin. Relativt kort smak med toner av mandel och röda vinbär.

