- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Björholmens Marina – ett smultronställe på Tjörn
Björholmens Marina – ett smultronställe på Tjörn
Björholmens Marina – ett smultronställe på Tjörn
I mitten på juni besökte jag ön Tjörn, Sveriges sjätte största ö som ligger vid bohuskusten cirka 35 kilometer nordväst om Göteborgs centrum. Här skulle jag bo på Björholmens Marina som är en hotell-och konferensanläggning med restaurang som ligger i en skyddad hamn på Tjörns nordvästra sida. Tillsammans med mina vänner Kent, Dragan och Tina flyttade vi, för ett par nätter, in i Sjöstugan på bryggan. En modernt inredd sjöstuga i två plan med fyra sovrum och åtta bäddar. Undervåningen hade en öppen planlösning med kök och vardagsrum i ett, fantastiskt fint!
Eftersom hotellet har konferenser finns här en vedeldad badtunna, bubbelpool och en vedeldad bastu med magnifik utsikt ut över fjärden. Känslan av att sitta i morgonrock och äta en frasig baguette med rökt lax och dricka en kall öl på bryggan utmed bastun går knappt att beskriva. En tystnad lägger som en mjuk filt om en och havets kluckande får pulsen att gå ner. Inne i den vedeldade bastun blir det en behaglig fuktig värme som ger mig minnen från barndomen. Utsikten gör att man kan sitta kvar för alltid men med jämna mellanrum doppar jag mig i havet eller tar en kall dusch för att kyla ner mig.
Fredrik Gustafsson kökschef och Adam Holmquist sous chef, hade denna kväll en helt magisk meny att presentera för oss. Det började med ostron på bryggan med ett glas prosecco. För mig från Stockholm känns det fantastiskt att få äta dessa underbara ostron och sedan bara slänga skalen i havet.
Vi visas in i den ljusa restaurangen och en kavalkad av fantastiska rätter kommer ut. Först ut är denna vackert presenterade rätt. Aromrökt löjrom med färsk potatis, rostat sjögräs och krispigt kryddbröd.
Pankofriterad havskräfta och variation på blomkål
Piggvar med morot, gräslök, lever och mussla
Entrecote med jordärtskocka, pommes parisienne, sparris och tryffelsky
Rabarber- och jordgubbsgranité
Körsbärsbär, choklad, brynt smör och granatäpple
Kaffegodis i form av violpralin, hallon med lemon curd, smultronsorbet och persikomarmelad
Vistelsen på Björholmens Marina var fantastisk och vi alla sa innan vi hade åkt -När kommer vi tillbaka? Det är inte bara hotellet och restaurangen som är magiskt utan hela omgivningen. En lugn plats att varva ner på och njuta av god mat och dryck. Ett av mina minnen från ön är besöket hos den lokala fiskaren. Jag stod och hoppade på stället av lycka att köpa torsk för 49:-/kg, räkor och havskräftor för 99:-/kg. En promenad över den lilla ön, där ingen äger sina tomter, gör att det känns som om man går och snokar. Men bakom knuten på nästa hus öppnar sig skärgården och utsikten är helt underbar. Åk hit, ät en lunch och handla hos fiskaren eller stanna över natten och njut av chef Fredriks fina mat. Mitt smultronställe på Västkusten!















