- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Belgiska våfflor med grädde och chokladsås
Belgiska våfflor med grädde och chokladsås
Belgiska våfflor med grädde och chokladsås
Köpte ett billigt belgiskt våffeljärn för att prova dessa tjocka våfflor. Resultatet blev inte optimalt då järnet gräddade ojämnt, men smaken var det inget fel på. Belgiska våfflor görs på en jäst smet och blir därför höga och frasiga.
Belgiska våfflor grundrecept ca 8 st
2 KRAV ägg
125 g smör
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 3/4 dl vetemjöl
Separera gulorna från vitorna. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm till vätskan är ljummen, cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner den i smeten och låt den vila i ca 20 minuter. Värm det belgiska våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3-5 minuter. Pudra med florsocker och servera med sylt eller chokladsås och vispad grädde.
