- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Unga Kock 2013 – Jimmi Eriksson Pontus Group Stockholm
Årets Unga Kock 2013 – Jimmi Eriksson Pontus Group Stockholm
Årets Unga Kock 2013 – Jimmi Eriksson Pontus Group Stockholm
Idag gick tävlingen Årets Unga Kock 2013 av stapeln på Globens Hotell & Restaurangskola. Utmaningen var att laga en meny för fyra personer, förrätt, varmrätt och dessert, ur en hemlig råvarukorg på 3,5 timme. Vinnaren blev Jimmi Eriksson från Pontus Group, Stockholm. Segraren går vidare till världsfinalen i Istanbul den 6 september. Ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlande. Silvret gick till Michael Andersson Lux, Stockholm och bronset till Cecilia Kvist Operakällaren, Stockholm.
Jimmi Erikssons vinnarmeny
Varsamt bakad gös med dillemulsion serverad med hackad purjolök och pepparrot samt syltad shitake
Kycklingballotine med mörkokt lår serveras med morotskräm och bakad morot samt ostronskivling och inkokt jordärtskocka
Hasselnöt och äpple serveras med karamellbavaroise och chokladkräm samt färsk passionsfrukt
Juryns motivering:
En genomgående hög jämnhet med känsla för noggrannhet och professionalism präglade menyn.
Råvarukorgen
Obligatoriska råvaror
1 hel kyckling
1 hel gös
Jordärtskockor
Choklad 70%
Passionsfrukt
Frivilliga/limiterade råvaror
Kycklinglever
Bacon
Blåmusslor
Ägg
Osaltat smör
Vispgrädde
Créme fraiche
Yoghurt naturell
Standardmjölk
Rött vin
Vitt vin
Puylinser
Västerbottensost
Hasselnötter
Mandel
Dessutom skafferi med torrvaror och grönsaker
Foto: Mattias Ljungberg @TosseMattias (vinnarbild), Anders Johansson @AjnTaste (förrätt och varmrätt), Lotta Siwertz @Lotta_Foglia (dessert)



